Κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Όλοι ξέρουμε ότι η υιοθεσία ενός κουταβιού είναι μεγάλη ευθύνη και μια σχέση ζωής. Η σχέση αφεντικού και κουταβιού, είναι αναγκαίο να χτιστεί πάνω σε σταθερές βάσεις σεβασμού και επικοινωνίας. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προβεί σε κάποιες διαδικασίες με τη βοήθεια κάποιου σωστού και υπεύθυνου εκπαιδευτή σκύλων.

Μια από αυτές είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Στο παρακάτω κείμενο θα μάθεις πως μπορείς να πετύχεις τη σωστή κοινωνικοποίηση του αγαπημένου σου φίλου.

  • Ο ιδιοκτήτης ενός κουταβιού, πρέπει να γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η βρεφική ηλικία ενός σκύλου. Τους πρώτους έξι μήνες, το κουτάβι αναπτύσσει πολλές ικανότητες συμπεριφοράς και μπορεί να μάθει τις πρώτες του εντολές. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει την εκπαίδευση του σε πολύ μικρή ηλικία, έτσι ώστε να αποκτήσει πολλές γνώσεις και να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο ζωής του.
  • Όσο πιο νωρίς αρχίσει η κοινωνικοποίηση του κουταβιού, τόσο το καλύτερο για τη προσαρμογή του. Ως νέος ιδιοκτήτης, θα πρέπει από νωρίς να γνωρίσεις τον έξω κόσμο στο κουτάβι σου. Άρχισε να το πηγαίνεις μικρές βόλτες στη γύρω περιοχή με το στηθόλουρο του, και άφησε το να εξερευνήσει το σπίτι για να βρει τον χώρο του.
  • Θα σου πρότεινα οι αρχικές του βόλτες να είναι σε μία ήσυχη περιοχή χωρίς αυτοκίνητα και πάντα με τη συνοδεία λουριού. Εξερεύνησε μαζί του το περιβάλλον και δώσε του την ευκαιρία με υπομονή να κάνει τις επιλογές του.
  • Απέφυγε να το πας σε μέρη με μεγάλα σκυλιά ή σε ανοιχτά πάρκα που υπάρχουν πολλά σκυλιά χωρίς λουρί. Ο χώρος που θα μάθει να κινείται θα πρέπει να είναι ασφαλής και ήρεμος για αρχή.
  • Επίσης, μπορείς να το πηγαίνεις βόλτα και τη νύχτα που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα και δεν θα έχει εξωτερικά ερεθίσματα και παρεμβολές. Βεβαίως, με προσοχή και υπευθυνότητα και σε περιοχές που μπορείς να εμπιστευθείς. Φρόντισε να έχεις πάντα πάνω σου λιχουδιές για να το επιβραβεύεις για τη καλή του συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.
  • Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία, είναι το άγγιγμα. Το σκυλάκι σου πρέπει να συνηθίσει τα χάδια και τη καλή επιβράβευση. Η συμβουλή μου είναι να το χαϊδεύεις όποτε βρίσκεις την ευκαιρία και κάθε επιβράβευση του να ακολουθείται από ένα χάδι. Επίσης, φρόντισε να το χαϊδεύεις ακόμα και όταν κάνει τη παραμικρή πράξη για να του δείξεις ότι το άγγιγμα δεν είναι κάτι κακό. Έτσι, θα μπορείς να του κόβεις εύκολα τα νύχια αλλά και να το ψάχνεις για τυχόν τσιμπούρια ή ψύλλους. Θα μπορείς να καθαρίζεις χωρίς κόπο τα αφτιά και τα δόντια του και θα είναι φιλικό με τον κτηνίατρο σου. Το μπάνιο θα γίνει πολύ πιο εύκολο γιατί θα συνοδεύεται από χάδια και επιβραβεύσεις, οπότε θα το δει ως μία θετική πράξη. Τέλος, το κούρεμα του θα γίνει μία διαδικασία δεσίματος μεταξύ σας, διότι θα ξέρει ότι ακόμα και αν φοβάται, θα είσαι πάντα εκεί για να το προσέχεις.
  • Αν θέλεις το σκυλάκι σου να νιώθει οικεία με τον κτηνίατρο σου, φρόντισε να το πας μία μέρα στο ιατρείο του χωρίς να υπάρχει λόγος επίσκεψης. Ωστόσο, φρόντισε να μην το αφήσεις κάτω διότι κυκλοφορούν αρρώστιες και προειδοποίησε τον κτηνίατρο σου πριν την επίσκεψη σας για να είναι έτοιμος να καλωσορίσει τον φίλο σου και να χτίσει μία υγιής σχέση μεταξύ τους.
  • Η σωστή κοινωνικοποίηση του κουταβιού σου, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια άλλων ενήλικων δεσποζόμενων σκύλων. Αν έχεις κάποιο φίλο με έναν ενήλικο σκύλο, φρόντισε να φέρεις τα δύο σκυλιά σε επαφή αλλά με ήρεμο και προσεκτικό τρόπο χωρίς βιασύνες. Τα σκυλιά που θα έρθει σε πρώτη επαφή το κουτάβι σου, θα πρέπει να είναι ήρεμα και να ακούνε σε εντολές για την ομαλή εξέλιξη της συνάντησης.

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση κουταβιού

Ο καλύτερος τρόπος για να κοινωνικοποιηθεί  και να εκπαιδευτεί σωστά το κουτάβι σου, είναι να απευθυνθείς σε έναν υπεύθυνο εκπαιδευτή.

Με αυτόν τον τρόπο το σκυλάκι σου θα μάθει γρήγορα και υπεύθυνα να κοινωνικοποιείται και εσύ θα πάρεις πολλές γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο