Γιατί ο σκύλος μου ξύνεται. Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αναρωτηθεί κάποια στιγμή στην συμβίωσή τους με τα αγαπημένα τους κατοικίδια, την αιτία για την οποία ο σκύλος τους ξύνεται. Είναι μια συχνή αντίδραση του σκύλου η οποία προκαλεί την ανησυχία του ιδιοκτήτη του, κάποιες φορές όχι άδικα.

Μπορεί λοιπόν ο σκύλος να ξύνεται για κάποιον απλό ή αθώο λόγο, μπορεί όμως αυτό να γίνεται για σοβαρότερους λόγους υγείας. Μπορεί να οφείλεται για παράδειγμα στο κολάρο που φορά ο σκύλος, αλλά μπορεί και να υπάρχει δερματική πάθηση.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις συχνότερες περιπτώσεις και αιτίες για τις οποίες ο σκύλος μας ξύνεται.

  1. Ξηροδερμία

Μπορεί να οφείλεται στην διατροφή ή στο περιβάλλον του σκύλου. Στα σκυλιά και κυρίως στα κουτάβια είναι σύνηθες το δέρμα τους να έχει νιφάδες. Καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας ο οποίος θα εξετάσει τον σκύλο μας για να δει πως δεν υπάρχει κάποια μόλυνση.

Σπανιότερα μπορεί ο σκύλος να ξύνεται γιατί έχει ψείρες (δεν κολλάνε στους ανθρώπους) ή παράσιτα του δέρματος που προκαλούν μια μορφή πιτυρίδας στον σκύλο.

  1. Ψώρα

Υπάρχουν δύο είδη ψώρας. Το πρώτο είναι η σαρκοπτική ψώρα και το δεύτερο η δεμοδηκτική ψώρα. Το πρώτο είδος (σαρκοπτική ψώρα) είναι μεταδοτικό στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα και προκαλεί έντονη φαγούρα. Το δεύτερο είδος (δεμοδηκτική) δεν είναι μεταδοτική και η φαγούρα είναι πιο ήπια.

Η εξέταση από τον κτηνίατρο συνιστάται, για να διαγνώσει αν ο σκύλος μας ξύνεται για αυτό τον λόγο. Με το μικροσκόπιο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αν ο σκύλος μας έχει γεννηθεί με την προδιάθεση να πολλαπλασιάζονται τα ακάρεα στο δέρμα του.

  1. Πυόδερμα

Μια άλλη αιτία για την οποία μπορεί ο σκύλος να ξύνεται, είναι το πυόδερμα. Πρόκειται για μικρά σπυράκια που εμφανίζονται συνήθως στην βουβωνική χώρα. Είναι συνηθισμένο ιδιαίτερα στα κουτάβια. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται αντιμετώπιση και περνάει καθώς μεγαλώνει ο σκύλος και ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

  1. Ψύλλοι

Είναι ο νούμερο ένα φόβος για όλους τους κατόχους σκύλου. Είναι τα μικρά ζωύφια χρώματος καφέ-μαύρου. Είναι τόσο μικρά σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας. Βρίσκονται συνήθως στην βάση της ουράς ή στην κοιλιά του σκύλου. Αφήνουν μικρές κηλίδες από τα περιττώματά τους, τα οποία είναι από το αίμα που ρουφάνε. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ορατά λόγω μικρού μεγέθους. Τα περιττώματά τους αν βραχούν, π.χ. στην διάρκεια του μπάνιου του σκύλου, γίνονται κόκκινα.

  1. Ακάρεα αυτιών

Ο σκύλος μας ξύνεται πολλές φορές και στα αυτιά του συγκεκριμένα. Υπάρχει τότε η πιθανότητα να έχει ακάρεα στα αυτιά. Αυτό είναι μεταδοτικό. Με την επίσκεψη στον κτηνίατρο και την εξέταση με το ωτοσκόπιο, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αν πρόκειται για ακάρεα ή κάποια μόλυνση από βακτήρια ή ζυμομύκητες (κάτι πιο συχνό από τα ακάρεα).

 

Ο σκύλος μας ξύνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Εμείς προσπαθήσαμε να σας μιλήσουμε για τους πιο συχνούς. Υπάρχουν και άλλοι τόσοι φυσικά. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει την διάγνωση για την αιτία.