Ο σκύλος γυρίζει την κοιλιά του

Ο σκύλος γυρίζει την κοιλιά του και αναζητά τα χάδια μας. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Η απορία μας είναι γιατί το κάνουν και πώς αισθάνονται.

Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Ο σκύλος γυρίζει την κοιλιά του και μας ζητά να τον χαϊδέψουμε γιατί αυτό τον ηρεμεί. Αποτελεί και για τους δύο ένα είδος σύνδεσης της σχέσης τους.

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί για να το κάνει, επειδή αυτή η συμπεριφορά υποδεικνύει την υποταγή του στον άνθρωπο και αυτό συμβαίνει μετά από τα τόσα χρόνια εξημέρωσης και συνύπαρξης.

Η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα και να αλλάζει κατά περίπτωση. Ναι, μπορεί ο σκύλος να γυρίζει την κοιλιά του για να μας δείξει αγάπη, εμπιστοσύνη και υποταγή. Μπορεί όμως να είναι και ο τρόπος του να ζητήσει την αγάπη μας, η οποία είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την σχέση μας μαζί του.

Εδώ και 10.000 χρόνια τα σκυλιά εκτρέφονται για να ζουν με τον άνθρωπο και να συνυπάρχουν αρμονικά. Είναι πιθανό λοιπόν αυτή του η συμπεριφορά να έχει περάσει πια στο κύτταρό τους.

Γιατί ο σκύλος γυρίζει την κοιλιά του;

Η συνηθέστερη απάντηση είναι πως θέλει να παίξει ή μας δηλώσει την υποταγή του. Δεν είναι πάντα έτσι. Κυρίως όταν υπάρχουν περισσότερα του ενός σκυλιά μαζί. Από έρευνες προκύπτει  πως αυτή η τακτική των σκύλων μπορεί να λειτουργεί για να σταματήσει τη επιθετικότητα ανάμεσα στα σκυλιά. Αποτελεί τακτική μάχης για αυτά. Τη χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν παιχνιδιάρικα δαγκώματα και να αντεπιτεθούν. Είναι ένα πλεονέκτημα μάχης για εκείνα και σίγουρα όχι υποταγή.

 

 

Πρέπει όταν ο σκύλος γυρίζει την κοιλιά του να τον χαϊδεύουμε;

Ναι, εφόσον είναι αυτό που αναζητά ο σκύλος και θέλει και ο ιδιοκτήτης. Όταν όμως ένας σκύλος που έδειχνε τέτοια συμπεριφορά, σταματά να ζητά τα χάδια μας και δεν δείχνει να τα απολαμβάνει, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα ίσως με την κοιλιά του ή την πλάτη του. Μπορεί να είναι μια ένδειξη πόνου σε αυτά τα σημεία.

Ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα πάντα, ο δικός μας σκύλος να μην γυρίζει την κοιλιά του αναζητώντας το δικό μας χάδι. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του σκύλου, δεν σημαίνει κάτι.

Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο είναι μάλλον σπάνιο. Η πλειονότητα των σκύλων ζητά από εμάς τα χάδια όταν γυρίζουν την κοιλιά τους και μας δείχνουν πόσο άνετα και οικεία αισθάνονται μαζί μας. Αυτή η επαφή είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τον σκύλο μας.