Eκπαίδευση σκύλων στο σπίτιΕκπαίδευση σκύλων οδηγίεςΕκπαίδευση συμπεριφοράς σκύλωνΤρόποι εκπαίδευσης σκύλων

Σωστή εκπαίδευση σκύλων

Σωστή εκπαίδευση σκύλων

Δέχομαι καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα ιδιοκτητών για την εκπαίδευση του σκύλου τους. Πολλοί από αυτούς συχνά μου λένε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν με τα σκυλιά τους . Πολύ συχνά όμως μου αναφέρουν κάποια περιστατικά από τη συμβίωση με το σκύλο τους, που με κάνουν να πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει και ίσως δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει σωστή εκπαίδευση σκύλων.
Ας ξεκινήσουμε όμως με την ερώτηση γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου; Πόσο σημαντικό είναι να κάνω μία σωστή εκπαίδευση σκύλων και τι θα κερδίσω μέσα από αυτή τη διαδικασία ;
Η σωστή εκπαίδευση σκύλων θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • τη σωστή ενημέρωση του ιδιοκτήτη για το πως σκέφτεται και λειτουργεί ο σκύλος του,ετσι ώστε να μπορεί να ερμηνεύει τη συμπεριφορά του με τέτοιον τρόπο,ώστε να ζήσει μία ποιοτική και ήρεμη ζωή με το σκύλο του
  • Την εκπαίδευση ενός συνεργάσιμου σκύλου ο οποίος να μην έχει εξάρσεις επιθετικότητας ή δύστροπης συμπεριφοράς μας στο σπίτι .
    Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σκύλων οι οποίοι επειδή δεν εκπαιδεύτηκαν σωστά ή δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ, εμφανίζουν ένα μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητων συμπεριφορών μέσα το σπίτι με αποτέλεσμα οικογένεια να υποφέρει .

σωστη εκπαιδευση σκυλων
Στη σωστή εκπαίδευση σκύλων η συμπεριφορά του σκύλου φιλτράρεται μέσα από ένα σύστημα συμπεριφοριστικής εκπαίδευσης το οποίο καθοδηγεί το σκύλο μέσα από την θετική ενίσχυση να αναπαράγει καλές συμπεριφορές. Μέσα από την αρνητική ενίσχυση τον αναγκάζει να σταματήσει κάποιες μη επιθυμητές συμπεριφορές . Το σύστημα αυτό αναπλάθει το χαρακτήρα του σκύλου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκπαίδευση των εντολών . Η εκπαίδευση του σκύλου στις εντολές της βασικής υπακοής είναι σημαντική για την καθημερινή συμβίωση με το σκύλο σε συνθήκες πόλης αφενός αλλά και αφετέρου η εκπαίδευση των βασικών εντολών μας βοηθάει να φτιάξουμε μία δίοδο επικοινωνίας με το σκύλο μας .
πχ Η εκπαίδευση στη συμπεριφορά θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε τον σκύλο μας να τρέχει στο σπίτι πανικόβλητος!
Η εκπαίδευση όμως στην εντολή μείνε θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το σκύλο παραδείγματος χάριν μιά ώρα Με τις εντολές μπορούμε να κάνουμε ένα σκύλο συνεργάσιμο σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε με τις εντολές να τροποποιήσουμε την βαθύτερη συμπεριφορά ενός σκύλου.
Η διάπλαση του χαρακτήρα ενός σκύλου και κατά συνέπεια της συμπεριφοράς του γίνεται μέσα από την εκπαίδευση του ίδιου του ιδιοκτήτη η διαδικασία είναι σύνθετη και δύσκολη.
Σε μια σωστή εκπαίδευση σκύλων για να σταματήσουμε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά πρέπει να εκτελέσουμε 30 επαναλήψεις έτσι ώστε ο σκύλος να σταματήσει αυτή την μη επιθυμητή συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας σκύλος δαγκώνει τα παπούτσια μας για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να το πούμε 30 φορές την εντολή μη μέχρι να το αφομοιώσει. Αν σε αυτό το σημείο προσθέσουμε και τις διορθώσεις στη συμπεριφορά να μην πηδάει πάνω στον επισκέπτη Και της διόρθωσης στη συμπεριφορά να μην ανεβαίνει πάνω στο κρεβάτι μας Φτάσαμε αισίως τις 90 διορθώσεις . Αυτός ο αριθμός αφορά τη διόρθωση τριών μόνο συμπεριφορών χρειάζονται ένα μέσο όρο 90 επαναλήψεών.
Όπως καταλαβαίνετε σε αυτό το σημείο η σωστή εκπαίδευση σκύλων χρειάζεται υπομονή επιμονή και έναν συνειδητοποιημένο αλλά και αποφασισμένο ιδιοκτήτη σκύλου . Συνειδητοποιημένο για την δουλειά την οποία πρέπει να κάνει με το σκύλο που έτσι ώστε να ζήσει μία ήρεμη και ποιοτική ζωή στις δύσκολες συνθήκες ενός αστικού περιβάλλοντος
Ο αποφασισμένος ιδιοκτήτης σκύλου είναι αυτός ο οποίος θα κάνει τα πάντα και θα αφιερώσει το χρόνο που χρειάζεται για να εκπαιδεύσει  το σκύλο του  για να τον μάθει παραδίγματος χάριν να κάνει την τουαλέτα του έξω από το σπίτι,Είναι αυτός επίσης που θα κάνει τα πάντα για να διαμορφώσει τη συμπεριφορά του σωστά και πάνω απ’ όλα θα προσπαθήσει  να του προσφέρει ασφάλεια και ισορροπία στην καθημερινότητα του.
Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να εκπαιδεύσει το σκύλο του με σκοπό να καταφέρει να ζήσει ήρεμα και ποιοτικά μαζί του. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι οι οποίοι δεν καταφέρνουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους σε κάποιες περιπτώσεις το θέμα είναι οικονομικό και το κατανοώ απόλυτα .
Αυτό όμως που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους και δεν το κάνουν.Ειναι αυτοί που ξεκινάνε μια εκπαίδευση με έναν εκπαιδευτή και ενώ λένε ότι θέλουν να φτιάξουν με το σκύλο τους ένα τρόπο επικοινωνίας ,στην πραγματικότητα δεν κάνουν καμία προσπάθεια για αυτό
Ίσως στην πραγματικότητα δυσκολεύονται να κάνουν ένα βήμα πριν παραπάνω .Να αφιερώσουν λίγο χρόνο παραπάνω ,λίγο ποιοτικό χρόνο .
Ίσως νομίζουν ότι με τον τρόπο που ασχολούνται ,ότι προσφέρουν στο σκύλο μια ποιοτική επαφή ,ενώ στη πραγματικότητα με τα λάθη τους του δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που είχε στο παρελθόν
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την σημασία που έχει να εμπιστευτούμε τον εκπαιδευτή του σκύλου μας και να του δώσουμε την δυνατότητα να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας υγιούς και υψηλού επιπέδου επικοινωνίας με τον σκύλο.
Αν δεν εμπιστευθούμε άλλωστε,το σύμπαν δεν θα μας ανοίξει τις πόρτες του. Σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας καλούμαστε να εμπιστευθούμε κάποιους ανθρώπους ,οι οποίοι μπορούν να μας ανοίξουν την πόρτα σε νέους ορίζοντες.
Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής σκύλων να βλέπει την δουλειά του σοβαρά και υπεύθυνα . Η εκπαίδευση ενός παιδιού όπως και ενός σκύλου δεν είναι ένα παιχνίδι ,είναι μια διαδικασία που μέσα από το παιχνίδι μπορεί να προσφέρει μάθηση,όμως θα πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνεται, με σκοπό την ασφάλεια της οικογένειας και το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης με το σκύλο.

Διαβάστε:  Δέκα συμβουλες μιας σωστης εκπαιδευσης

Τα ζωα δεν ειναι παιχνιδια
Άλλωστε μέσα σε αυτήν τη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε δεν βλέπω το λόγο που πρέπει κάποιος να αγοράσει ένα σκύλο, ο οποίος τον καταδυναστεύει και τον κάνει να υποφέρει μέσα στο ίδιο του το σπίτι . Πιστεύω όμως ότι μέσα σ’ αυτή την δυσκολία που ζούμε σε αυτή τη χώρα, ένας σκύλος σύντροφος θα μπορούσε να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία συντροφιάς σε κάθε άνθρωπο,είτε αυτός είναι μόνος του είτε ζει παρέα με την οικογένεια του.
Εν κατακλείδι: η σωστή εκπαίδευση σκύλων είναι το ζητούμενο μας και η προϋπόθεση για να ζήσουμε μια καλή και ποιοτική ζωή με τον σκύλο μας για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι η σωστή και ποιοτική συνεργασία μεταξύ του ιδιοκτήτη και του εκπαιδευτή σκύλων.

Βαθμολογήστε το άρθρο

Είστε ικανοποιημένοι απο τις πληροφορίες που διαβάσατε;

Αστέρια

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας,σας παρακαλούμε να την βαθμολογήσετε.Είναι σημαντική η γνώμη σας! Δώστε τη βαθμολογία σας κάτω δεξια πατώντας πάνω στα αστέρια

User Rating: 4.32 ( 5 votes)
Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button

Σωστή εκπαίδευση σκύλων

Απο Alpha dogs :Χρόνος ανάγνωσης <1 min
Close
Close