pregnant-dog-300x230

Συμβουλες για τη διαρκεια εγκυμοσυνης του σκυλου

Θέλαμε να δωσουμε τη χαρά της μητρότητας στο σκυλακι μας, οπότε τώρα περιμένουμε με αγωνία τα κουταβάκια που θα έρθουν στον κόσμο. Τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς και τι να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του, πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας.

Για τους σκύλους η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 εβδομάδες. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή του, τη θερμοκρασία του αλλά και την άσκησή του.

Πιο συγκεκριμένα

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, δεν πειράζουμε τη διατροφή του, αλλά εάν είναι χαμηλής ποιότητας συμβουλευόμαστε το γιατρό για το ποια πρέπει να του δίνουμε έτσι ώστε το ζώο να πάρει λίγο βάρος και να δέχεται όλα τα απαραίτητα συστατικά. Φάρμακα δίνουμε έπειτα από εντολή του κτηνίατρου και σταματάμε θεραπείες για ψύλλους. Τα ούρα του ζώου είναι ελαφρώς κόκκινα, σαν να διανύει περίοδο. Τέλος , δεν ξεχνάμε να μετράμε τη θερμοκρασία του ζώου καθημερινά. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το έμβρυο έχει διαχωριστεί σε 64 κύτταρα, εισέρχονται και εμφυτεύονται στη μήτρα.

Την τέταρτη εβδομάδα τα έμβρυα παίρνουν μορφή και αναπτύσσονται τα μάτια και ο νωτιαίος μυελός. Σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να καταναλωθεί οποιαδήποτε ουσία η οποία μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του σκύλου καθώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα έμβρυα. Θα πρέπει επίσης να μετριάσουμε την άθληση και την έντονη δραστηριότητα του σκύλου.

Την πέμπτη εβδομάδα πλέον τα έμβρυα έχουν γίνει κουταβάκια, έχει διαμορφωθεί το φύλλο τους και τα ματάκια τους είναι ανοιχτά. Το ζώο παίρνει βάρος και φαίνεται ότι διανύει περίοδο εγκυμοσύνης. Η τροφή του, πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρο θα πρέπει να αυξηθεί λίγο σε ποσότητα.

Την έκτη εβδομάδα, πλέον τα κουτάβια έχουν πάρει το τελικό τους χρώμα και ο οργανισμός του σκύλου προετοιμάζεται για την περίοδο της γαλουχίας, με τις θηλές να διογκώνονται. Το μπωλάκι του θα πρέπει να είναι γεμάτο, έτσι ώστε να μπορεί να φάει όσο μπορεί περισσότερο. Αρχίστε να σκέφτεστε το σημείο του σπιτιού που θα γεννήσει το σκυλάκι σας και φτιάξτε το με τέτοιο τρόπο που να είναι ασφαλές για το ζώο και τα μωρά του αλλά και άνετο και ζεστό.

Την έβδομη εβδομάδα σταματάμε την οποιαδήποτε δραστηριότητα του ζώου, περιορίστε το ασβέστιο στη διατροφή του και ενδέχεται να χρειαστεί λίγο διαφοροποίηση στη τροφή του η οποία δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μόνο κρέας. Η ανάπτυξη των κουταβιών συνεχίζεται.

Την όγδοη εβδομάδα, μπορείτε να καταλάβετε δια της αφής τα κουταβάκια να κινούνται στην κοιλιά της μαμάς τους και προετοιμαστείτε γιατί ανά πάσα στιγμή από εδώ και πέρα μπορεί το ζώο να γεννήσει. Μπορείτε να καθαρίσετε την περιοχή της κοιλιάς του ζώου από τις τρίχες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο στα μικρά να θηλάσουν.

Την ένατη εβδομάδα, πρέπει να μετράτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα τη θερμοκρασία του ζώου και να είστε σε επαφή με τον κτηνίατρο. Το σκυλί μπορεί να μην έχει όρεξη για φαγητό και θα ψάχνει να βρει το σημείο που θα γεννήσει.

Να σας ζήσουν!!