gleipsimo skulou

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τα πάντα

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αναγνωρίζει τον παιχνιδιάρικο χαιρετισμό του τετράποδου φίλου του, όταν εκείνος επιστρέφει στο σπίτι. Αυτός ο χαιρετισμός μπορεί να είναι είτε γαύγισμα, είτε άλματα ή όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό πολλές φορές με την συνήθεια του γλειψίματος σε πρόσωπο, χέρια, πόδια, αυτιά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, στο οποίο ο σκύλος σας μπορεί να έχει πρόσβαση.

Οι σκύλοι έχουν την συνήθεια να γλείφουν το σώμα τους( πόδια και τα απόκρυφα σημεία τους), το μέρος του σώματος ενός άλλου σκύλου, καθώς και τα άψυχα αντικείμενα ή ακόμα και τον αέρα. Ωστόσο, η πράξη τους αυτή είναι αρκετά φυσιολογική. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

Είναι φυσικό, αυτή η συνήθεια γλειψίματος των σκύλων να μην είναι αρεστή από όλους τους ανθρώπους. Ο σκύλος είναι ο μόνος από όλα τα κατοικίδια ζώα που θα έχει την ανάγκη να γλείψει κάποιον στο πρόσωπο ή στο σώμα. Οι γάτες για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το γλείψιμο μόνο ως μέθοδο για την καθαριότητα τους και σπάνια θα θελήσουν να γλείψουν κάποιον άλλον. Υπάρχουν λόγοι που οδηγούν έναν σκύλο στο γλείψιμο.

Πολλοί ερευνητές της συμπεριφοράς σκύλων  υποστηρίζουν, ότι η συνήθεια του γλειψίματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση ενός νεογέννητου κουταβιού. Σύμφωνα με τoυς εκπαιδευτές σκύλων  «Η μητέρα μέσα από  την διαδικασία του γλειψίματος επικοινωνεί με τα νεοφερμένα της κουτάβια, τα παρακινεί να αναπνεύσουν και τα καθαρίζει μετά από την γέννα». Το γλείψιμο είναι η πρώτη ένδειξη της αγάπης που λαμβάνει ένας σκύλος.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει το πρόσωπο σας:

Οι σκύλοι λατρεύουν να γλείφουν τους ανθρώπους προκειμένου να δείξουν την αγάπη τους.  Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές σκύλων, όταν ο σκύλος γλείφει, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν το συναίσθημα της χαράς, της ευχαρίστησης και της άνεσης.

Είναι επίσης πιο δραστικές από τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης και των δραστηριοτήτων που ανακουφίζουν τους ανθρώπους από το στρες.

Το προφανέστερο βέβαια για να σας γλείψει ο σκύλος σας στο πρόσωπο, είναι να έχετε υπολείμματα τροφής, που τον προσελκύουν να τα γλείψει.

Γιατί ο σκύλος γλείφει τα πόδια σας:

Αναρωτιέστε λοιπόν, γιατί ο σκύλος συνηθίζει να γλείφει τα πόδια σας, όταν εσείς βγαίνετε από το ντους. Η απάντηση όμως σε αυτό το ερώτημα είναι αρκετά εύκολη. Προφανώς το νερό στα πόδια σας είναι πιο νόστιμο και πιο ενδιαφέρον από το νερό στο μπολάκι του.

Ένας άλλος λόγος που του αρέσει να το κάνει αυτό, είναι η αίσθηση της αλμυρότητας  που έχει το ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν περισσότερο να μας γλείφουν όταν είμαστε ιδρωμένοι και ζεστοί.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει τα χέρια σας:

Οι λόγοι που οδηγούν έναν σκύλο να γλείψει τα χέρια είναι όμοιοι με τους λόγους που γλείφουν το πρόσωπο και τα πόδια σας. Ο σκύλος γλείφει τα χέρια σας επειδή σας αγαπά.

Σκεφτείτε πως με αυτά κάνετε όλα όσα του αρέσουν, όπως για παράδειγμα τον ταΐζετε, τον χαϊδεύετε και τον κάνετε μπάνιο. Πως λοιπόν μετά από τα παραπάνω, εκείνος να μην λατρεύει τα χέρια σας. Λόγοι, ιδιαίτερα όμως, ελκυστικοί για ένα κουτάβι.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει τον αέρα:

Αυτή η συνήθεια γλειψίματος δεν αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των σκύλων.«Οι σκύλοι έχουν πρόσθετο αισθητήριο όργανο στο στόμα τους, που τους δίνει καλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς. Μοιάζουν λίγο με τα φίδια σε αυτό, μόνο που στους σκύλους δεν είναι τόσο καλά αναπτυγμένο όσο είναι σε αυτά».

Εάν ο σκύλος γλείφει τον αέρα, προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για κάτι που δεν μπορεί να προσδιορίσει καλά ή που τον ενδιαφέρει πολύ.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει τον καναπέ:

Οι κτηνίατροι λένε ότι « Όταν ένας σκύλος είναι βαριεστημένος, γλείφει ένα αντικείμενο για να κάνει κάτι ή απλά για άνεση, όπως ακριβώς κάνει ένα μωρό που ρουφά την πιπίλα του».

Όταν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να γλείφει αντικείμενα, σημαίνει, ότι ίσως αυτός χρειάζεται περισσότερη προσοχή και υποκίνηση εκ μέρους σας. Δώστε του κάτι που θα απολαύσει για να του τραβήξει την προσοχή ή προσπαθήστε να του μάθετε κάτι καινούργιο. Βγάλετε τον στην αυλή για να παίξει με μια μπάλα ή πηγαίνετε τον έναν περίπατο που θα τον ανανεώσει.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει τα πόδια του:

Οι σκύλοι συνήθως δεν έχουν λόγο να γλείφουν τα πόδια τους, εκτός και αν θέλουν να τα καθαρίσουν. Οι πατούσες του σκύλου μοιάζουν με τις δικές μας κάλτσες που όταν περπατάμε ξυπόλυτοι, συχνά κολλάνε διάφορες βρωμιές σε αυτές.

Εάν ο σκύλος μας επιμένει στην συνήθεια του γλειψίματος στα σημεία αυτά χωρίς να υπάρχει λόγος, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν κτηνίατρο, για να τον εξετάσει. Οι παθολογικοί λόγοι που έχουν ως αποτέλεσμα το γλείψιμο των ποδιών είναι οι αλλεργίες και οι μολύνσεις.

 

Γιατί ο σκύλος γλείφει τα απόκρυφα σημεία του:

Πολλοί άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται γιατί ο σκύλος συνηθίζει να γλείφει τα απόκρυφα σημεία του. Αυτό μπορεί να σημαίνει, είτε ότι ο σκύλος μας επιθυμεί να καθαρίσει τις περιοχές αυτές μετά από την ανάγκη του, είτε ότι χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από την συχνή εκκένωση των πρωκτικών τους αδένων. Διαδικασία που γίνεται από τον κτηνίατρο ή τον groomer. Για αυτόν τον λόγο, το γλείψιμο μπορεί να μαρτυρά κάποια μόλυνση στους πρωκτικούς αδένες ή μπορεί να σημαίνει ότι έχει πάθει ουρολοίμωξη.

Η συνήθεια αυτή του γλειψίματος μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ότι ο σκύλος έχει ψύλλους. Τα σημεία αυτά είναι πιο προσιτά στον σκύλο για να τα γλείψει και να τα ξύσει σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα του.

Εφόσον, ο σκύλος επιμένει με το γλείψιμο σε αυτά τα σημεία και το φαινόμενο γίνεται έντονο, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

Γιατί ο σκύλος γλείφει έναν άλλον σκύλο:

Οι σκύλοι γλείφουν ο ένας τον άλλον ως μια πράξη καλλωπισμού, αλλά και για να χαιρετηθούν, σύμφωνα με την γιατρό Jessica Potosky. Οι άνθρωποι, ως πράξη της κοινωνικότητας τους, χρησιμοποιούν τα νεύματα χεριών και το αγκάλιασμα, ενώ οι σκύλοι προσφεύγουν στο γλείψιμο.

Πολλές φορές στις αγέλες, οι σκύλοι συνηθίζουν να γλείφουν τον αρχηγό της αγέλης, ως ένδειξη υποταγής. Έτσι λοιπόν και με τους ιδιοκτήτες τους θα δείξουν την υποταγή τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που ένας σκύλος γλείφει τις πληγές άλλου σκύλου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι το σάλιο του σκύλου περιέχει βακτηρίδια που θεραπεύουν τις πληγές. Οι κτηνίατροι όμως ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι ο σκύλος που το κάνει αυτό δεν είναι καλά, προκαλεί περισσότερη μόλυνση στον σκύλο που έχει την πληγή, αλλά παράλληλα κάνει κακό και στον εαυτό του.

 

Πώς να κάνω τον σκύλο μου να μην γλείφει τόσο πολύ:

Για όσους η συνήθεια γλειψίματος του σκύλου είναι ενοχλητική, μπορείτε να αγνοήσετε την πράξη αυτή ή να του αποσπάσετε την προσοχή με το αγαπημένο του παιχνίδι.

Εάν από την άλλη, η συνήθεια να γλείφει τον εαυτό του και αντικείμενα έχει γίνει έντονη χωρίς προφανής λόγους, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, για να σας δώσει μια απάντηση.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ένας σκύλος αρέσκεται στο να γλείφει. Μερικοί από αυτούς είναι διασκεδαστικοί και προφανής ενώ άλλοι αποτελούν ενδείξεις, ότι ο σκύλος μας ίσως να χρήζει ιατρικής εξέτασης.