Υπέρβαρα σκυλιά και πως να το αντιμετωπίσουμε

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στους σκύλους στην Ελλάδα φτάνουν έως και το 40%. Η παχυσαρκία στους σκύλους μπορεί να οφείλεται κυρίως σε κατανάλωση τροφών οι οποίες περιέχουν πολλές θερμίδες, σε μειωμένη κινητικότητα- άσκηση, αλλά και   είτε σε ιατρικά αίτια (πχ υποθυρεοειδισμός)  ή σε γονιδιακά αίτια (τάση για παχυσαρκία έχουν τα Labradorκαι τα GoldenRetriever,pug) .

Όποια και να είναι η αιτία, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, αρθριτικά, πεπτικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα.

Έρευνες  δείχνουν ότι η θνησιμότητα των σκύλων οι οποίοι είναι υπέρβαροι έστω και κατά 10%-20% αυξάνονται μέχρι και 50%.

Πως λοιπόν θα καταλάβετε εάν το ζώο σας έχει ιδανικό βάρος?

Εάν είναι πολύ αδύνατο ή υπερβολικά αδύνατο τότε τα πλευρά του ψηλαφώνται πάρα πολύ εύκολα (σε αρκετές περιπτώσεις κοντότριχων είναι εμφανή τα κόκκαλα)  και η καμπύλη που κάνει στην κοιλιά του είναι πάρα πολύ μεγάλη (το σώμα του έχει το σχήμα κλεψύθρας)

Εάν είναι πολύ υπέρβαρο δεν μπορείς να ψηλαφίσεις τα πλευρά του ενώ όλο του το σώμα είναι ενιαίο (δεν έχει μέση)

Το ιδανικό βάρος το καταλαβαίνουμε εάν τα πλευρά του ψηλαφώνται εύκολα και η μέση του είναι με καλές αναλογίες.

Ανάλογα τη ράτσα το ιδανικό βάρος για τις  γιγαντόσωμες φυλές είναι 55kgέως 65kg, οι μεγαλόσωμες από 25kg έως 41Kg, μεσαίου μεγέθους 12kg έως 3kg, οι μικρόσωμες 3,5kg έως 8kg, ενώ οι πολύ μικρές 1,5kgέως 3,5kg.

Ζητάτε πάντα την γνώμη του κτηνίατρου σας, προκειμένου να σας πει εάν το βάρος του σκύλου σας είναι κανονικό, ενώ στην αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές τροφές για υπέρβαρα σκυλιά με ειδική σύσταση προκειμένου να αρχίσουν να χάνουν βάρος.