Coton de Tulear

Κοτόν ντε Τουλεάρ

Η φυλή σκύλων Κοτόν ντε Τουλεάρ διαθέτει ένα γλυκό, χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο ταπεραμέντο. Αυτός ο μικρόσωμος και έξυπνος σκύλος κατάγεται από την Μαδαγασκάρη και φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά των φυλών Bichon Frise και Maltese.

Ιδανικό για τον συγκεκριμένο σκύλο είναι να περάσει την μέρα του παρέα με τους ανθρώπους της οικογένειας του και να συμμετάσχει στις καθημερινές δραστηριότητες τους, καθώς λατρεύει να βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους.

Ο σκύλος Κοτόν έχει αναπαραχθεί με σκοπό να είναι ο ιδανικός οικογενειακός σύντροφος, κάτι που κάνει πολύ καλά μέχρι και σήμερα. Παρακολουθεί με ευλάβεια τον ιδιοκτήτη του όταν του μιλάει και πολλές φορές μοιάζει να προσπαθεί να απαντήσει.

Αυτή η φυλή σκύλων πήρε το όνομα της, όχι μόνο χάρη στο βαμβακερό τρίχωμα της, αλλά και από την πόλη Tulear, η οποία βρίσκεται στο αφρικανικό νησί της Μαδαγασκάρης, όπου και κατάγεται. Συγγενεύει με τα Μπισόν Φριζέ και με τα Μαλτέζ, αλλά διατηρεί το δικό της ξεχωριστό ύφος.

Οι λάτρεις της φυλής σκύλων Κοτόν την επαινούν για την ευφυΐα, την κοινωνικότητα της, αλλά και για την εύκολη περιποίηση του τριχώματος της. Είναι ένας παρατηρητικός σκύλος, ο οποίος μαθαίνει εύκολα και προσαρμόζεται γρήγορα στην καθημερινότητα και στις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας του. Είναι ο κατάλληλος σύντροφος για όσους αγαπούν τα ταξίδια, χάρη στο μικρό του μέγεθος και μπορεί να σας συνοδεύσει οπουδήποτε.

Όταν φτάνει η ώρα για παιχνίδι, ο λατρεμένος σας φίλος Κοτόν θα σας φέρει το αγαπημένο του παιχνίδι και θα σας παρασύρει να παίξετε μαζί του. Αγαπάει τους περιπάτους, το τρέξιμο και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους, καθώς οι ανάγκες του για άσκηση δεν είναι απαιτητικές. Χάρη στην επιθυμία του να ικανοποιεί τους ανθρώπους του, υπερέχει στην υπακοή και στην ευκινησία.

Ο σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος Κοτόν ντε Τουλεάρ τα πάει καλά με όλους τους ανθρώπους και μπορεί να γαυγίσει στους καλεσμένους σας απλά για να τους καλωσορίσει. Του αρέσει επίσης να ‘‘μιλάει’’ στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την δική του ειδική γλώσσα με μοναδικά φωνητικά καλέσματα, όπως γκρίνια και γρυλίσματα. Η ικανότητα του αυτή κάνει τον κόσμο να τον λατρεύει.

 

 

Ο απώτερος στόχος ενός σκύλου Κοτόν είναι να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του και να ικανοποιεί τις επιθυμίες του, έτσι είναι και ο ίδιος χαρούμενος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεται συνεχώς κοντά σε αυτούς και όχι μόνος του. Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι κατάλληλη για τους συνταξιούχους ή για οικογένειες, μέλη των οποίων μπορούν να παραμένουν σπίτι ή μπορούν να τον συμπεριλαμβάνουν στις δραστηριότητες τους.

 

Ύψος αρσενικών: 25cm έως 31 cm

Ύψος θηλυκών: 22cm έως  28cm

Βάρος αρσενικών : 4kg έως 6kg

Βάρος θηλυκών: 3kg έως 5kg

Διάρκεια ζωής: 14χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο χαρούμενος και θορυβώδης Κοτόν ντε Τουλεάρ λατρεύει να ευχαριστεί τους ανθρώπους και δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από το να περνάει χρόνο μαζί τους. Αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας του και δεν μπορεί να βρίσκεται κάπου χωρίς αυτούς.

 

Είναι έξυπνος και μπορεί να εκπαιδευτεί με μεγάλη ευκολία, καθώς ανταποκρίνεται θετικά στις εντολές και στους επαίνους του ιδιοκτήτη του. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται αστεία για να τραβήξει την προσοχή. Ο συγκεκριμένος σκύλος θα γαυγίσει σε δυο περιστάσεις, την μία όταν θα ακούσει το κουδούνι του σπιτιού και την άλλη εάν δει κάτι ενδιαφέρον.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Coton de Tulear θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

 

 

 

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Κοτόν ντε Τουλεάρ απολαμβάνει να παίζει σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου της βροχής και του χιονιού. Ωστόσο, θα πρέπει να ζει μόνο σε εσωτερικούς χώρους μαζί με τους ανθρώπους του. Μπορεί να ζήσει εξίσου άνετα σε όλα τα είδη σπιτιών από την πόλη μέχρι και την επαρχία. Οι χώροι στους οποίους μπορεί να παίξει και να τρέξει ελεύθερος θα πρέπει να είναι περιφραγμένοι και να επιτηρούνται από κάποιον, ώστε να μην χαθεί ή κλαπεί.

Χάρη στην ευφυΐα του και στην επιθυμία του να ικανοποιεί τους ανθρώπους, η εκπαίδευση ενός Κοτόν είναι συνήθως εύκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:   ¾ του φλιτζανιού άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Κοτόν ντε Τουλεάρ είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του. Φέρει ένα μακρύ, μαλακό και πυκνό παλτό, όπου στην αφή μοιάζει να έχει βαμβακερή υφή. Το χρώμα του είναι κυρίως το λευκό, αν και ορισμένες φορές μπορεί να εμφανίσει γκρι ή κοκκινωπές σκιάσεις στα αυτιά. Τα κουτάβια γεννιούνται ολόλευκα ή φέρουν κίτρινες, καφέ ή σκούρες κηλίδες στο κεφάλι, στα αυτιά και στο σώμα, όπου και τείνουν αυτές να εξαφανίζονται εντελώς κατά την ενηλικίωση τους.

Ο σκύλος της συγκεκριμένης φυλής συνηθίζει να αποβάλει μικρές ποσότητες νεκρής τρίχας, κυρίως την άνοιξη. Αυτό το χαρακτηριστικό του τριχώματος του τον καθιστά κατάλληλο σύντροφο για ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από αλλεργίες.

Για να αποφύγετε την σκουρόχρωμη αίσθηση τριχώματος, θα πρέπει να το χτενίζετε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, με ειδική χτένα που φέρει μεταλλικές καρφίτσες. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές πίσω από τα αυτιά, τα πόδια και τους αγκώνες. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ψεκασμού κατά την διάρκεια του χτενίσματος, ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο της τρίχας. Όσο πιο συχνά χτενίζετε ένα Κοτόν τόσο πιο σπάνια αυτός θα χρειάζεται λούσιμο.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.