Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ

Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ

Η φυλή σκύλων Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ αναπαράχθηκε με απώτερο σκοπό να κυνηγά ενυδρίδες και ασβούς. Ο σκύλος αυτός είναι γνωστός με το υποκοριστικό ο ‘ευγενής κύριος’ της οικογένειας των τεριέ. Από την μία διαθέτει μια απίστευτη ηρεμία και δέσμευση και από την άλλη διατηρεί την αντοχή και την αγάπη για κυνήγι που έχουν όλα τα τεριέ. Το μικρό του μέγεθος και οι ελάχιστες απαιτήσεις του για άσκηση, τον καθιστούν  κατάλληλο σύντροφο για τις οικογένειες τόσο της πόλης, όσο και της επαρχίας.

Ο σκύλος Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ είναι μικρός σε μέγεθος με μια μοναδική εμφάνιση, της οποίας σήμα κατατεθέν είναι το ξεχωριστό ‘poof’ μαλλιών στο κεφάλι του. Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων, παρόλο που συνδυάζει την εμφάνιση με έναν μοναδικό χαρακτήρα, έγινε γνωστή στον κόσμο και απέκτησε φήμη το 1814 από το βιβλίο του Sir Walter Scott ‘Guy Mannering’.

Είναι μια ασυνήθιστη φυλή σκύλων, την οποία δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος. Αποτελείται από σκύλους με μεγάλα θολωτά κεφάλια και μεγάλα σκούρα μάτια, τα οποία βρίσκονται χαμηλά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Τα αυτιά τους είναι μακριά και κρεμαστά και φτάνουν σε μήκος μέχρι τα μπροστινά άκρα τους. Ο κορμός τους είναι μακρύς, ενώ το στήθος τους μεγάλο.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλές τεριέ, οι σκύλοι Ντάντι Ντίνμοντ παρουσιάζουν αρκετές καμπύλες στο σχήμα τους. Για παράδειγμα, η πλάτη τους κάνει ένα τόξο πάνω από τον οσφυϊκό, το οποίο καταλήγει σταδιακά στην βάση της ουράς, της οποίας το σχήμα θυμίζει σπιράλ. Τα μπροστινά άκρα τους είναι μικρά, αλλά εύρωστα με πατούσες που γέρνουν ελαφρώς προς τα έξω, για να τους βοηθάνε στο σκάψιμο. Τα οπίσθια άκρα είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά.

Είναι ένας στοργικός και γεμάτος ζωή σκύλος, αλλά όπως και τα άλλα τεριέ διακατέχεται από ανεξαρτησία και αποφασιστικότητα. Είναι ευφυής και τολμηρός, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της οικογένειας και της ιδιοκτησίας του. Τα πάει συνήθως καλά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα, με την προϋπόθεση ότι έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι και έχει εκτεθεί σε διάφορα ερεθίσματα.

Οι ανάγκες του για άσκηση δεν είναι απαιτητικές. Ένας περίπατος ή το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους είναι αρκετά, ώστε να εκτονωθεί και να ευχαριστηθεί. Σημαντικό είναι να βρίσκεται πάντα περιορισμένος με λουρί κατά την διάρκεια της βόλτας, γιατί τα ένστικτα του για κυνήγι και παιχνίδι είναι ισχυρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις, όπως το να χαθεί ή να τραυματιστεί.

 

 

Ύψος: 20cm έως 28cm

Βάρος: 8kg έως 10kg

Διάρκεια ζωής:  12 έως 15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο χαρακτήρας ενός σκύλου Ντάντι Ντίνμοντ είναι ίδιος με αυτόν που έχουν όλες οι φυλές τεριέ. Είναι δηλαδή ένας ανεξάρτητος, τολμηρός, δυνατός και έξυπνος σκύλος. Με εκείνους που γνωρίζει είναι ευγενικός και στοργικός, αλλά τείνει να γίνεται επιφυλακτικός με τους ξένους.

Χάρη λοιπόν στην επιφυλακτικότητα που έχει απέναντι σε αυτούς που δεν γνωρίζει, γίνεται άριστος φύλακας για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Ωστόσο, δεν του αρέσει να γαυγίζει, όπως κάνουν τα άλλα τεριέ. Θα γαυγίσει μόνο, εάν είναι απαραίτητο και ο ήχος του είναι βαθύς και δυνατός.

Διαθέτει μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, χωρίς όμως να του αρέσει να μπλέκει σε καυγάδες και να προκαλεί άλλους σκύλους, θα οδηγηθεί σε αυτό το σημείο μόνο όταν δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Dandie Dinmont Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Γλαύκωμα: Αυτή η κατάσταση προκαλεί αύξηση της πίεσης στο βολβό του ματιού και τα συμπτώματα που υποδεικνύουν αυτή την ασθένεια είναι το συνεχές δάκρυσμα και τρίψιμο του ματιού, το αλληθώρισμα και η ερυθρότητα στα μάτια. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, για να εξετάσει τον σκύλο. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να ζήσει άνετα σε σπίτια στην πόλη ή στην επαρχία, εφόσον περνάει ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους του. Επίσης, ζει άνετα και σε πολύ μικρά διαμερίσματα, χάρη του μικρού του μεγέθους.

Δεν έχει πολλές απαιτήσεις όσον αφορά στην καθημερινή του άσκηση. Ιδανικά για τον συγκεκριμένο σκύλο είναι η βόλτα 20 με 30 λεπτά την μέρα ή να περάσει τον χρόνο του παίζοντας σε περιφραγμένους χώρους. Αυτά είναι αρκετά για να διατηρήσει ένα Ντάντι Ντίνμοντ την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Προσπαθήστε να μην τον αφήνετε χωρίς λουρί σε δημοσίους χώρους, αφού όντας τεριέ, μπορεί να μπει στον πειρασμό να τρέξει, να κυνηγήσει και να τον χάσετε. Επίσης, μην τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη σε αυλές και κήπους, γιατί μπορεί να σκάψει τρύπες και να καταφέρει να δραπετεύσει, εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια ή να σας καταστρέψει τα λουλούδια.

 

 

Ο Ντάντι Ντίνμοντ είναι ανεξάρτητος και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονος. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του ως νεαρό κουτάβι, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1 έως 1,5 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

 

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ αποτελείται από ένα σγουρό εξωτερικό παλτό, το οποίο καλύπτει το μαλακό, χνουδωτό και αδιάβροχο εσωτερικό υπόστρωμα του τριχώματος. Το εξωτερικό είναι λίγα εκατοστά πιο μακρύ από το εσωτερικό. Το κεφάλι έχει έναν φιόγκο, ο οποίος είναι μαλακός και μεταξένιος στην αφή.

Το χρώμα του τριχώματος ποικίλει σε μουσταρδί και στο χρώμα του πιπεριού. Η πρώτη ποικιλία χρώματος είναι είτε κοκκινωπό καφέ, είτε ανοιχτό γαλάζιο με ένα λευκό φιόγκο στο κεφάλι. Στην δεύτερη ποικιλία υπάρχει είτε το σκούρο μπλε-μαύρο, είτε το ελαφρώς γκρι, ενώ εδώ ο φιόγκος της κεφαλής έχει το χρώμα του ασημένιου λευκού.

Το χτένισμα θα ήταν ιδανικό να γίνεται δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, ώστε να αποφεύγονται η δημιουργία κόμπων και η αποβολή ποσοτήτων νεκρής τρίχας, ενώ το λούσιμο περιστασιακά, όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, για να μην καταστρέφεται η σύσταση της τρίχας και τα έλαια που υπάρχουν σε αυτήν.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε, όταν αντιλαμβάνεστε, ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.