Ντάτσχουντ

Ντάτσχουντ

Η φυλή σκύλων Ντάτσχουντ αποτελείται από κυνηγόσκυλα, τα οποία κυνηγούν με την βοήθεια της όσφρησης και έχουν ανατραφεί με κύριο σκοπό να εντοπίζουν και να κυνηγούν ασβούς, κουνέλια, αλεπούδες και ζώα που ζουν σε τούνελ. Κατάγεται από την Γερμανία. Σήμερα, η μοναδική ευελιξία που διαθέτουν, τους καθιστά εξαιρετικούς οικογενειακούς συντρόφους και σκύλους επίδειξης.

Το Ντάτσχουντ διακρίνεται σε τρεις τύπους ανάλογα με το τρίχωμα του. Υπάρχει δηλαδή το smooth/shorthaired(κοντότριχο), το wirehaired(σκληρότριχο) και το longhaired(μακρύτριχο). Όσον αφορά στο μέγεθος αυτής της φυλής, αυτό κυμαίνεται σε miniature(5kg) και σε standard(7kg-14kg). Ωστόσο, εάν το Ντάτσχουντ ζυγίζει μεταξύ 5 έως 7 κιλών, τότε ανήκει στην κατηγορία tweenie.

Αυτός ο σκύλος, ανεξαρτήτου μεγέθους, αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη σε όλες τις οικογένειες και για αυτόν τον λόγο έχει καταταχθεί στην λίστα των δημοφιλέστερων σκύλων από την δεκαετία του 1950. Η αξιολάτρευτη εμφάνιση και η γλυκιά του φύση έχουν γίνει η αιτία να αποκτήσει ο σκύλος αυτός διάφορα ψευδώνυμα, όπως για παράδειγμα ‘λουκάνικο’, ‘χοτ ντογκ’, ‘Doxie’, ‘Dashie’, ‘Teckels’(κυρίως στην Γερμανία).

Η μορφολογία του σώματος τους είναι ιδιαίτερη. Αυτό αποτελείται από ένα μακρύ, εύρωστο σώμα, μικρά και κοντά πόδια και από ένα επιμηκυμένο κεφάλι. Το βλέμμα του έχει μια έξυπνη και γεμάτη αυτοπεποίθηση έκφραση. Αυτή η αστεία εμφάνιση του ενέπνευσε πολλούς γελοιογράφους και κατασκευαστές παιχνιδιών.

Τα κοντά πόδια που διαθέτει, τον βοηθούν να σκάβει και να κινείται στο εσωτερικό των σηράγγων και σε πολύ στενούς χώρους για να πιάσει το θήραμα του. Είναι ένας γενναίος σκύλος με ‘μεγάλη καρδιά’ και αφοσιωμένος στην δουλειά του. Αν και τολμηρός, ο σκύλος Ντάτσχουντ συχνά γίνεται πεισματάρης, διαθέτοντας ένα ανεξάρτητο πνεύμα, κυρίως κατά την διάρκεια του κυνηγιού.

Μέσα στο σπίτι, αυτός ο σκύλος εμφανίζει την παιχνιδιάρικη φύση και διάθεση του. Του αρέσει να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους του και να παίζει συνέχεια μαζί τους. Έχει την τάση όμως να δημιουργεί και να ακολουθεί τους δικούς του κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι ίδιοι με τους δικούς σας ή των άλλων σκύλων. Διακρίνεται από μια απίστευτη ζωντάνια και απολαμβάνει να κυνηγά πουλιά ή άλλα μικρά ζώα και παιχνίδια.

 

 

Το Ντάτσχουντ συνήθως δένεται και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με ένα μόνο πρόσωπο από όλη την οικογένεια. Μπορεί να επιζητά συνεχώς την προσοχή του και ίσως αναπτύξει αισθήματα ζήλειας για τον ιδιοκτήτη του, εάν δεν έχει την αμέριστη προσοχή του. Γίνεται επίσης πολύ ζωηρός, εάν δεν λάβει την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι μια καλή επιλογή για τους κατοίκους διαμερισμάτων και για τους ανθρώπους που δεν έχουν αυλή ή κήπο, χάρη στο μικρό του μέγεθος. Ο σκύλος Ντάτσχουντ είναι αρκετά ενεργητικός ακόμα και μέσα στο σπίτι, απολαμβάνει τους περιπάτους και το παιχνίδι. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση του βάρους του, γιατί τείνει να γίνεται υπέρβαρος και στους τραυματισμούς της πλάτης του, καθώς η μορφολογία της είναι ιδιαίτερη.

Είναι ένας ευέλικτος σκύλος, ο οποίος με την ποικιλία προσωπικότητας, τριχώματος και χρώματος που διαθέτει, ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα γούστα.

 

Miniature: μέχρι 5kg ως ενήλικας σκύλος

Standard: 7kg έως 14kg

Tweenie: 5kg έως 7kg (δεν είναι επίσημη κατηγορία ταξινόμησης)

Διάρκεια ζωής:  12 έως 15 χρόνια

 

 

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Ντάτσχουντ είναι ένας έξυπνος και θαρραλέος σκύλος, γεμάτος ζωντάνια και αυτοπεποίθηση. Συχνά περιγράφεται ως πεισματάρης με ανεξάρτητη σκέψη, ειδικά κατά την διάρκεια των καθηκόντων του. Έχει την φήμη ότι είναι διασκεδαστικός και ατρόμητος, αλλά πάνω από όλα λατρεύει τα χάδια και τα παιχνίδια με τους ανθρώπους του.

Η προσωπικότητα όμως του συγκεκριμένου σκύλου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος του. Για παράδειγμα, ένα wirehaired Ντάτσχουντ φέρει κάποια από τα χαρακτηριστικά των τεριέ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι άτακτο και κακομαθημένο, ενώ από την άλλη το longhaired Ντάτσχουντ χαρακτηρίζεται από μια ήσυχη και ήρεμη προσωπικότητα. Τέλος, το smooth Ντάτσχουντ διαθέτει μια μέση προσωπικότητα, έχοντας χαρακτηριστικά και από τους δύο τύπους.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Dachshund θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Ντάτσχουντ διακρίνεται από ενέργεια και αντοχή. Απολαμβάνει τους περιπάτους, το παιχνίδι σε εξωτερικούς περιφραγμένους χώρους με άλλους σκύλους και αγαπά να κυνηγά και να σκάβει. Μέσα στο σπίτι, είναι αρκετά ενεργητικός, ωστόσο μπορεί να μείνει ήρεμος και χαλαρός, εφόσον λαμβάνει την καθημερινή άσκηση που του αναλογεί, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Η ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο μπορεί να περιλαμβάνει δύο σύντομους περίπατους μέσα στην ημέρα, ενώ όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, ένα παιχνίδι fetch μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του για εκτόνωση.

Δεν μπορεί να ζήσει σε υπαίθριους χώρους και μέσα σε κλουβιά σκύλων. Προτιμά να βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού, παρέα με τους ανθρώπους της οικογένειας του. Η ιδιαίτερη μορφολογία του σώματος του, τον καθιστά ευάλωτο σε τραυματισμούς της πλάτης και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή, όταν πηδάει στα έπιπλα του σπιτιού. Τέλος, όταν τον παίρνετε αγκαλιά, βεβαιωθείτε ότι στηρίζετε καλά το στήθος και την πλάτη του.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων υπερέχει ως φύλακας, αν και συχνά γίνεται θορυβώδης με το γαύγισμα της. Καλό θα ήταν να το λάβετε υπόψη σας, εάν μένετε σε διαμέρισμα ή σε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Το Dachshund είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: μισό έως 1,5 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο σκύλος Ντάτσχουντ διαθέτει τρεις ποικιλίες τριχώματος. Διακρίνεται σε κοντότριχος, σκληρότριχος και σε μακρύτριχος. Στους μακρύτριχους το τρίχωμα είναι πυκνό και ίσιο. Οι κοντότριχοι έχουν πολύ μαλακό δέρμα και το παλτό τους είναι πυκνό και λείο. Τέλος, οι σκληρότριχοι φέρουν ένα χαρακτηριστικό γενάκι, ενώ το τρίχωμα τους είναι κοντό και ίσιο.

Η περιποίηση του τριχώματος του εξαρτάται από τον τύπο στον οποίο ανήκει. Για παράδειγμα, ο καλλωπισμός για τα κοντότριχα και σκληρότριχα Ντάτσχουντ δεν είναι απαιτητικός και είναι αρκετά εύκολος, ενώ η περιποίηση για ένα longhaired  είναι η ίδια ακριβώς με αυτήν που έχει ανάγκη κάθε φυλή σκύλου με μακρύ τρίχωμα.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.