Σκύλος Δαλματίας

Σκύλος Δαλματίας

Ο σκύλος Δαλματίας ανήκει σε μια κομψή και αθλητική φυλή σκύλων, η οποία έγινε αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από την ταινία της Disney «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας». Κύριος ρόλος αυτού του σκύλου είναι ο προπονητικός, αλλά χάρη στις διάφορες ικανότητες που διαθέτει, διαπρέπει επίσης στο κυνήγι και είναι άριστος ως σκύλος-πυροσβέστης και performer σε διάφορα show.

Η μοναδικότητα των Δαλματίας κατατάσσει την φυλή, ίσως, στις πιο αναγνωρισμένες φυλές σκύλων στον πλανήτη. Πολλοί άνθρωποι ελκύονται από την ιδιαίτερη εμφάνιση αυτού του σκύλου, ωστόσο δεν είναι ο κατάλληλος σύντροφος για όλους.

Αγαπά την οικογένεια του και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους, χαρακτηριστικό που τον καθιστά ικανό σύντροφο. Η ενεργητικότητα όμως που διαθέτει και οι απαιτητικές ανάγκες του για άσκηση δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους με ανενεργό τρόπο ζωής.

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ανατραφεί με σκοπό να τρέχει ολόκληρα μίλια κατά μήκος των βαγονιών, βοηθώντας στην απομάκρυνση των οχημάτων από την μέση του δρόμου. Διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα άσκησης και αντοχής, η οποία είναι κατάλληλη για όσους αγαπούν το τζόκινγκ, την ποδηλασία και το πατίνι. Είναι ένας ικανός ανταγωνιστής στα αθλήματα σκύλων που αφορούν στην ευκινησία και στην ρίψη μπάλας.

Εάν επιθυμείτε για σύντροφο έναν σκύλο Δαλματίας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι η συγκεκριμένη φυλή σκύλων εκτός από αθλητική είναι επίσης ιδιαίτερα ευφυής. Για αυτόν τον λόγο, έχει ανάγκη από την έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων για την σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς της. Πολλές φορές, γίνεται ισχυρογνώμων και χρειάζεται έναν συνεπή και αυστηρό ιδιοκτήτη.

Ο σκύλος αυτός τα πάει πολύ καλά με άλλα κατοικίδια ζώα και παιδιά, εφόσον έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι με όλα τα είδη ανθρώπων και ζώων. Αγαπά το παιχνίδι και γίνεται ο καλύτερος συμπαίχτης των παιδιών. Ωστόσο, επιβάλλεται πάντα η επίβλεψη από έναν ενήλικα, όταν παίζουν τα παιδιά με τους σκύλους.

Ύψος: 48cm έως 60cm

Βάρος: 22kg έως 25kg

Διάρκεια ζωής:  13 έως 16 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Δαλματίας διαθέτει πολύ υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας και αντοχής, καθώς έχει γεννηθεί για να τρέχει. Λατρεύει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και έχει μια έντονη επιθυμία να ικανοποιεί τους ανθρώπους του. Η εκπαίδευση του είναι σχετικά εύκολη, αλλά χρειάζεται έναν αυστηρό και συνεπή ηγέτη, ο οποίος θα μπορέσει να τον οριοθετήσει από κουτάβι.

Είναι επίσης ένας ευφυής σκύλος, ο οποίος διακατέχεται από μια έξυπνη αίσθηση του χιούμορ, προκαλώντας συχνά στους ανθρώπους γέλιο και χαρά. Βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και μπορεί να γίνει ένας καλός φύλακας για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Dalmatian θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Ουρολιθίαση: Ο Δαλματίας διαθέτει ένα μοναδικό ουροποιητικό σύστημα, το οποίο είναι επιρρεπή στον σχηματισμό πετρών στις ουροδόχους οδούς. Τα ούρα του συγκεκριμένου σκύλου περιέχουν ουρικό οξύ αντί ουρίας ή αλλαντοϊνης.

Οι πέτρες σχηματίζονται από τα άλατα του ουρικού οξέως και καταλήγουν στην ουρήθρα, ωστόσο οι πολύ μικρές πέτρες μπορούν να φύγουν με τα ούρα. Εάν η ουροφόρος οδός φράξει εντελώς από μια πέτρα και η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αυτό μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο στον θάνατο.

Είναι αναγκαίο να φροντίζουμε ο σκύλος μας να έχει άφθονο νερό ανά πάσα στιγμή και να αποφεύγουμε να του δίνουμε τροφές που έχουν ψιλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένας σκύλος Δαλματίας διαθέτει πολύ ψηλά επίπεδα ενεργητικότητας και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από άφθονη άσκηση, ώστε να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Είναι ιδιαίτερα γρήγορος και έχει μεγάλη αντοχή, χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει στα αθλήματα σκύλων, όπως είναι η ευκινησία, η υπακοή, οι δοκιμές κυνηγιού και το τρέξιμο.

Αγαπά πολύ τους ανθρώπους και επιθυμεί να αποτελεί μέρος των οικογενειακών δραστηριοτήτων. Δεν του ταιριάζει ο ανενεργός τρόπος ζωής. Προσαρμόζεται άνετα σε οποιοδήποτε περιβάλλον, εφόσον ικανοποιούνται οι ανάγκες του για άσκηση. Δεν μπορεί όμως να ζήσει σε υπαίθριους χώρους και μέσα σε κλουβιά σκύλων. Προτιμά να βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού, παρέα με τους ανθρώπους της οικογένειας του.

Ο Δαλματίας είναι ένας ευφυής σκύλος και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται ισχυρογνώμων. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

 

 

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός σκύλου Δαλματίας είναι κοντό, λεπτό και σατέν και για αυτό τον λόγο είναι υπέροχο στην αφή. Το πάνω μέρος του κεφαλιού του είναι σαν βελούδο. Το βασικό χρώμα του είναι το λευκό με ευδιάκριτες σκούρες μαύρες ή καφέ βούλες, των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από πολύ μικρές μέχρι και το μέγεθος ενός χαρτονομίσματος και κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος του παλτού.

Οι κηλίδες στα πόδια, στο κεφάλι και στην ουρά είναι μικρότερες, ενώ τα αυτιά με κηλίδες προσθέτουν την τέλεια αφή. Τα κουτάβια Δαλματίας γεννιούνται ολόλευκα και οι βούλες εμφανίζονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν.

Αυτός ο σκύλος είναι καθαρός, δεν έχει την γνωστή ‘σκυλίσια’ οσμή, ενώ το τρίχωμα του είναι ανθεκτικό στην βρωμιά και την απωθεί. Δεν είναι παράξενο για έναν Δαλματικό να βουτήξει στην λάσπη και μετά αφού στεγνώσει να είναι και πάλι λαμπερός.

Το τρίχωμα του συνηθίζει να αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας ολόκληρο τον χρόνο και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τον χτενίζετε κάθε εβδομάδα με μια μαλακή βούρτσα για να περιορίζετε την ποσότητα αποβολής της τρίχας. Με ένα τακτικό χτένισμα, το λούσιμο θα μπορεί να γίνεται περιστασιακά μέσα στον χρόνο. Το συχνό μπάνιο απομακρύνει τα αιθέρια έλαια του τριχώματος και καταστρέφει την σύσταση της τρίχας.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.