Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ

Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ

Η φυλή σκύλων Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ αναπαράχθηκε με σκοπό να εντοπίζει και να ανακτά το θήραμα ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο από την ξηρά και το νερό. Ήταν αρκετά δημοφιλής σκύλος μεταξύ των βρετανών θηρευτών, των κυνηγών και των λαθροκυνηγών. Σήμερα, διακρίνεται με επιτυχία στα αθλήματα σκύλων που σχετίζονται με τις δοκιμές πεδίου, την υπακοή, την ευκινησία και την ρίψη μπάλας, ενώ έχει πετύχει ως σκύλος θεραπείας, ανίχνευσης ναρκωτικών και έρευνας και διάσωσης. Όταν βρίσκεται εκτός των καθηκόντων του περνάει χρόνο με τον άνθρωπο του και λατρεύει τα χάδια.

Οι πυκνές μπούκλες του τριχώματος του κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται, εάν ο συγκεκριμένος σκύλος είναι μια διασταύρωση μεταξύ poodle και retriever. Εντούτοις, η φυλή αυτή είναι η πρώτη αναγνωρισμένη φυλή ριτρίβερ στον κόσμο.

Το Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ είναι ένας σκύλος μεγάλου μεγέθους με ακόμα μεγαλύτερη καρδιά. Στο πεδίο αποδεικνύει συνεχώς πόσο ικανός κυνηγός είναι, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την κίνηση και την αποφασιστικότητα των ριτρίβερ.

Ο σκύλος αυτός, εκτός από τις απίστευτες ικανότητες και δεξιότητες που έχει στο κυνήγι, είναι επίσης υπέροχος σύντροφος για όλη την οικογένεια, καθώς και για όσους αγαπούν το τζόκινγκ. Ως ένα γνήσιο ριτρίβερ, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, πνευματική διέγερση, εκπαίδευση και παιχνίδι, ώστε να μην βαριέται και να εκτονώνεται.

Το πυκνό τρίχωμα που διαθέτει με τις πολλές μπούκλες θεωρείται συχνά, αν και εσφαλμένα, ότι είναι δύσκολο να περιποιηθεί, ενώ στην πραγματικότητα έχει ανάγκη από μια απλή και μέτρια περιποίηση.

Το Σγουρόμαλλο, όπως είναι γνωστό, είναι πιστό στην οικογένεια του, δείχνει αφοσίωση και εμφανίζει την ομοιόμορφη ιδιοσυγκρασία των ριτρίβερ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι περισσότερο επιφυλακτική απέναντι στους ξένους σε σχέση με τις άλλες φυλές ριτρίβερ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σκύλος μας πρέπει να λαμβάνει την αρμόζουσα κοινωνικοποίηση σκύλων και να εκτίθεται σε διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους, καταστάσεις και ανθρώπους.

Τα πάει καλά με τα παιδιά, εφόσον έχουν τεθεί όροι και κανόνες. Για την ασφάλεια του σκύλου και των παιδιών, θα πρέπει να εμποδίζετε το τράβηγμα αυτιού, ουράς ή το δάγκωμα. Είναι σημαντικό και ισχύει για όλες τις φυλές σκύλων, να μην αφήνετε τον σκύλο και τα παιδιά να παίζουν μαζί, χωρίς την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα.

 

Το Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ αργεί πολύ να ωριμάσει σε σχέση με τις άλλες φυλές σκύλων, και συνηθίζει να ενεργεί ως κουτάβι για πολλά χρόνια. Τα επίπεδα της ενεργητικότητας του είναι αρκετά υψηλά και για αυτόν τον λόγο δεν ταιριάζει με την ζωή μέσα σε διαμέρισμα, ενώ είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτια με μεγάλο κήπο ή αυλή, για να έχει χώρο να παίζει και να εκτονώνεται.

Αγαπημένη συνήθεια των ριτρίβερ είναι το μασούλημα και το γρατζούνισμα αντικειμένων και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να συνηθίσετε σε αυτό. Σημαντικό είναι να βάλετε στον σκύλο σας όρια από κουτάβι, παρέχοντας του ειδικά παιχνίδια για να μασουλάει και να παίζει και να τον μαλώνετε, όταν χρησιμοποιεί δικά σας.

Αυτή η φυλή σκύλων είναι κατάλληλη για το ενεργό άτομο ή οικογένεια που επιθυμεί ένα ριτρίβερ, το οποίο θα ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους σκύλους. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους απολαμβάνουν το κυνήγι, το τζόκινγκ, το ψάρεμα και το κάμπινγκ.

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως  63cm

Βάρος αρσενικών : 36kg έως 45kg

Βάρος θηλυκών: 29kg έως 38kg

Διάρκεια ζωής: 9 έως 12χρόνια

 

 

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Σγουρόμαλλος Ριτρίβερ είναι ο σκύλος που θα εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας την δουλειά που του έχει ανατεθεί, γεμάτος αποφασιστικότητα και κίνηση. Διακατέχεται από την ομοιόμορφη ιδιοσυγκρασία των ριτρίβερ, ωστόσο είναι περισσότερο επιφυλακτικός με τους ξένους, σε σχέση με τις άλλες φυλές ριτρίβερ. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει και συνηθίζει να συμπεριφέρεται ως κουτάβι για πολλά χρόνια.

Είναι σκύλος ιδιαίτερα ευφυής, αλλά τείνει πολλές φορές να γίνεται επίμονος και ανυπάκουος, λόγω της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται λοιπόν έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη που θα μπορέσει να τον οριοθετήσει.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Curly-Coated Retriever θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Τα επίπεδα ενέργειας ενός Σγουρόμαλλου Ριτρίβερ είναι αρκετά υψηλά και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την ψυχική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικά για αυτόν τον σκύλο είναι η μισή ή μια ώρα καθημερινής άσκησης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περίπατο, παιχνίδια, κολύμπι, συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα σκύλων και πνευματικά παιχνίδια. Φροντίστε να παραμένει απασχολημένος για να μην πλήττει. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Το  Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

 

 

 

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  3 έως 4 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Σγουρόμαλλου Ριτρίβερ θεωρείται μοναδικό. Αποτελείται από μικρής μάζας μπούκλες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα και καλύπτουν το σώμα από την ουρά μέχρι το κεφάλι. Είναι ανθεκτικό στις διάφορες καιρικές συνθήκες, στο νερό και το προστατεύει από τα κλαδιά των θάμνων, όταν αυτός κυνηγάει.

Οι μπούκλες στα αυτιά είναι ελαφρώς πιο χαλαρές σε σχέση με αυτές που καλύπτουν το σώμα, ενώ παρουσιάζει φτερώματα σε μερικά σημεία, όπως στα αυτιά, στη κοιλιά, στους μηρούς, στα πόδια και στο πίσω μέρος των μπροστινών άκρων.

 

 

Το τρίχωμα είναι κυρίως μακρύ και ίσιο στο μέτωπο, στο πρόσωπο, στα πόδια και στο μπροστινό μέρος των μπροστινών άκρων. Οι τρίχες έχουν μια πυκνή, σκληρή υφή ή ξηρή. Το χρώμα του είναι κυρίως μαύρο ή σκούρο κοκκινωπό- καφέ, ωστόσο πολλές φορές φέρει λευκές τρίχες κατά μήκος του παλτού του, χωρίς όμως να είναι μεγάλα τα λευκά μπαλώματα.

Η περιποίηση του τριχώματος του είναι αρκετά εύκολη, καθώς αποβάλει την νεκρή τρίχα δύο φορές τον χρόνο, αν και η ποσότητα της διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.

Το χτένισμα θα πρέπει να γίνεται με ειδική βούρτσα κατά των κόμπων, ώστε να διατηρείται το τρίχωμα καθαρό και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις στο δέρμα από τους κόμπους. Κατά την διάρκεια της αποβολής της νεκρής τρίχας κυρίως την άνοιξη, συνιστάται το συχνό βούρτσισμα και το λούσιμο.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.