Ντογκ ντε Μπορντώ

Ντογκ ντε Μπορντώ

Η φυλή σκύλων Ντογκ ντε Μπορντώ έγινε γνωστή από την εμφάνιση της στην ταινία «Turner and Hooch», το 1989, όπου συμπρωταγωνίστησε στο πλευρό του Τομ Χανκς. Είναι ένας πιστός σκύλος, αλλά συνάμα κυριαρχικός, χάρη στην μεγάλη αυτοπεποίθηση που διαθέτει. Για αυτό τον λόγο, έχει ανάγκη από πολλή προσοχή, καλή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων.

Ο σκύλος Ντογκ ντε Μπορντώ, όπως ορίζει και το όνομα του, προέρχεται από την περιοχή Μπορντώ της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων υπάρχει εδώ και 600 χρόνια. Είναι γνωστός για το τεράστιο κεφάλι, το δυνατό- γυμνασμένο σώμα του, καθώς και για την τόλμη του.

 

 

Ύψος αρσενικών: 60cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 58cm έως 66cm

Βάρος αρσενικών : 50kg

Βάρος θηλυκών: 45kg

Διάρκεια ζωής: 8 έως 12 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Ντογκ ντε Μπορντώ είναι αφοσιωμένος στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στοργικός με τους ανθρώπους του. Έχει την φήμη, ότι είναι ένα γλυκό και υπάκουο σκυλί. Ωστόσο, δεν είναι λίγες φορές που τείνει να γίνεται επίμονος και αλαζονικός.

Χρειάζεται έναν συνεπή και αυστηρό ηγέτη, ο οποίος θα μπορέσει να περιορίσει την κυριαρχική φύση του, με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί, επίσης, η επιθετικότητα του ως προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει.

Η πίστη, η τόλμη που διαθέτει και η έντονη αυτοπεποίθηση του, τον καθιστούν άριστο φύλακα και προστάτη της οικογένειας και της ιδιοκτησίας του. Διαπρέπει, ωστόσο, σε πολλά αθλήματα και δραστηριότητες σκύλων, όπως είναι η υπακοή, ο εντοπισμός, η θεραπεία, η έρευνα και η διάσωση.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Dogue de Bordeaux μπορεί να προσαρμοστεί και να ζήσει εξίσου άνετα, είτε σε διαμέρισμα στην πόλη, είτε σε κατοικία στην επαρχία, εφόσον του παρέχεται η απαραίτητη καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Γίνεται συχνά επίμονος και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

Η εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός σκύλου Ντογκ ντε Μπορντώ είναι λεπτό, κοντό σε μήκος και απαλό στην αφή. Το χρώμα του τριχώματος του κυμαίνεται από ένα ανοιχτό καστανό-κίτρινο σε ένα πιο σκούρο καφέ, το οποίο ταιριάζει αρμονικά, καλύπτοντας το κεχριμπαρί, παχύ και χαλαρό δέρμα του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.