Αγγλικός Αλωπεκοθήρας

Αγγλικός Αλωπεκοθήρας

Ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας ανήκει στις κυνηγητικές φυλές σκύλων και ανατράφηκε για να εντοπίζει και να κυνηγάει τις αλεπούδες στην ύπαιθρο της Αγγλίας. Ο σκύλος αυτός, αν και άριστος κυνηγός, μπορεί επίσης να γίνει ένας αξιαγάπητος οικογενειακός σύντροφος. Συναγωνίζεται και διαπρέπει σε διάφορες δοκιμές επιδόσεων για Foxhound, όπως είναι οι δεξιότητες κυνηγιού.

Η εμφάνιση του είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα όμορφη. Διακρίνεται από το τρίχρωμο τρίχωμα του, το οποίο είναι μαύρο και λευκό με καφέ αποχρώσεις, από τα μακριά κρεμαστά αυτιά που ‘αγκαλιάζουν’ τα μάγουλα και από την στητή ουρά, η οποία κρέμεται με χάρη.
Είναι μια σπάνια φυλή σκύλων, η οποία δεν έχει συγκαταλεχθεί στην λίστα με τις πιο δημοφιλής ράτσες σκύλων-συντρόφων για την οικογένεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σκύλος είναι εξαίσιος σύντροφος για αυτούς που προτιμούν έναν ενεργό τρόπο ζωής, όπως είναι ο αθλητισμός, το τρέξιμο, το περπάτημα και οι περίπατοι.

Ο δυνατός, αυτός, κυνηγός είναι ικανός να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να κουραστεί. Είναι γνωστός για την αντοχή που διαθέτει, την καλή του όσφρηση και για την αποφασιστικότητα του.
Παρόλα αυτά, τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα οποία διαθέτει, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα για αυτούς που ενδιαφέρονται και επιλέγουν τον Αγγλικό Αλωπεκοθήρα για σύντροφο τους. Για παράδειγμα, η αντοχή, η δύναμη και η αποφασιστικότητα του, τον καθιστούν καλό παρτενέρ για αυτούς που τρέχουν, αλλά η όσφρηση του μπορεί να τον αποσυντονίσει και να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά, αντί να υπακούσει τον ιδιοκτήτη του.

Τα επίπεδα ενεργητικότητας του είναι πολύ υψηλά και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία και δεν μπορεί να ζήσει καλά μέσα σε διαμέρισμα. Χρειάζεται έναν τεράστιο περιφραγμένο χώρο, αυλή ή κήπο για να τρέχει, να παίζει και για να εκτονώνεται.

Ύψος: 58cm έως 68cm
Βάρος : 25kg έως 34kg
Διάρκεια ζωής: 10 έως 13 χρόνια

• Χαρακτήρας –Συμπεριφορά
Ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας διαθέτει την τυπική συμπεριφορά ανεξαρτησίας που έχουν όλοι οι σκύλοι κυνηγοί. Συχνά γίνεται πεισματάρης, επίμονος και θέλει να κάνει αυτό που επιθυμεί ο ίδιος. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται έναν αυστηρό, συνεπή και σταθερό ηγέτη, ο οποίος θα μπορέσει να του βάλει όρια και κανόνες στην συμβίωση τους. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση σκύλων θα πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ώστε να διαμορφώσει σωστά τον χαρακτήρα του και να αναπτύξει μια αποδεκτή και ορθή συμπεριφορά.
Σε αυτόν το σκύλο αρέσει πολύ να γαυγίζει και είναι κάτι που το κάνει συχνά, είτε για να καλωσορίσει με χαρά κάποιο μέλος της οικογένειας, είτε για να ενημερώσει την άφιξη κάποιου ξένου, που πλησιάζει στο σπίτι. Η συνήθεια αυτή του γαυγίσματος θα μπορούσε να τον κάνει καλό φύλακα, αλλά το συγκεκριμένο κυνηγόσκυλο δεν διαθέτει τόσο προστατευτική φύση, καθώς είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνικός σκύλος.

Το ταπεραμέντο, όμως, ενός σκύλου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

• Υγεία:
Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα English Foxhound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.
Επιληψία: Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

• Εκπαίδευση και Φροντίδα
Ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας είναι ένας γρήγορος κυνηγός, ο οποίος διαθέτει πολλή αντοχή και δύναμη. Έχει υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η καθημερινή άσκηση, ώστε να μείνει σωματικά και πνευματικά υγιής. Εάν δεν ασκεί τα καθήκοντα του κυνηγού, καλό θα ήταν να τον αφήνετε να τρέχει και να παίζει σε μεγάλους περιφραγμένους χώρους, ώστε να μπορεί να εκτονώνεται.

Μπορεί να ζήσει άνετα σε υπαίθριους χώρους ειδικά διαμορφωμένους, όπως για παράδειγμα σε σπίτι σκύλου, μόνο εάν έχει συντροφιά κάποιον άλλον σκύλο. Εάν δεν υπάρχει άλλο κατοικίδιο στην οικογένεια, είναι προτιμότερο να ζει στο εσωτερικό του σπιτιού, παρέα με τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας είναι ανεξάρτητος και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονος. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια, σταθερότητα και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.
Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.
Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

• Διατροφή:
Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2,5 έως 3 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

• Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:
Ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας έχει ένα λαμπερό, πυκνό και κοντό τρίχωμα, του οποίου η τρίχα είναι σκληρή στην υφή. Το χρώμα του είναι κατά κύριο λόγο τρίχρωμο και φέρει συνήθως τα χρώματα μαύρο και λευκό με καφετί αποχρώσεις.

Η περιποίηση του τριχώματος του δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Το χτένισμα θα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα με ένα γάντι για σκληρές τρίχες, ώστε να διατηρείται καθαρό και να μειώνεται η ποσότητα αποβολής της νεκρής τρίχας σε ρούχα και έπιπλα. Το τακτικό χτένισμα περιορίζει αρκετά την τριχόπτωση.

Είναι γενικά καθαρός σκύλος και το χτένισμα είναι αρκετό για να διατηρεί το τρίχωμα καθαρό. Το λούσιμο θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο, όταν δηλαδή ο σκύλος μας μυρίζει ή έχει λερωθεί πολύ.

Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.
Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.