Φιλανδικό Σπιτς

Φιλανδικό Σπιτς

Το Φιλανδικό Σπιτς, αναπαράχθηκε με σκοπό να κυνηγάει τα μικρά και μεγάλα θαλάσσια θηράματα. Συνηθίζει να γαυγίζει, όταν εντοπίσει κάτι. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο ομιλητικούς οικογενειακούς συντρόφους, καθώς είναι σε θέση πάντα να ενημερώνει τους ανθρώπους, γαυγίζοντας, για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. 

Αυτή η φυλή σκύλων έχει διακριθεί ως εθνικός σκύλος της Φιλανδίας, όπου και συνήθιζε να κυνηγάει από την αρχή της αναπαραγωγής του. Στη Φιλανδία είναι γνωστός με το όνομα ¨Suomenpystykorva¨, το οποίο σημαίνει ‘φιλανδικός σκύλος με αγκυλωτά αυτιά’.

Το 1891, πήρε το όνομα Φιλανδικό Σπιτς, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με το ψευδώνυμο Finkie, μετά από την άφιξη του στην Αγγλία κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920.
Ο σκύλος της συγκεκριμένης φυλής διαθέτει έναν τετράγωνο σωματότυπο και έχει παρόμοια εμφάνιση με αυτή της αλεπούς. Το γαύγισμα του είναι το μέσο για να τραβήξει την προσοχή του κυνηγού. Χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον, για να κυνηγά μικρά θηράματα, όπως σκίουρους και άγριες όρνιθες, ωστόσο, μπορεί να κυνηγήσει ακόμα και τα αμερικανικά ελάφια και αρκούδες.

Συγκεκριμένα, είναι ένα μικρόσωμο κυνηγόσκυλο, του οποίου το ύψος δεν ξεπερνά τα 50cm. Ο λαιμός του είναι πιο μακρύς σε σχέση με άλλων σκύλων, ενώ το κεφάλι του έχει ένα σφηνοειδές σχήμα και μοιάζει με εκείνο της αλεπούς.

Το Φιλανδικό Σπιτς χαρακτηρίζεται από έναν ζωντανό, αλλά ελαφρύ βηματισμό. Είναι ένας ευφυής σκύλος, ο οποίος μπορεί να γίνει ένας ικανός σύντροφος για οικογένειες με ενεργό τρόπο ζωής. Είναι επίσης ένας καλός φύλακας, ο οποίος είναι σε θέση να προστατεύσει την οικογένεια και την ιδιοκτησία του, ανά πάσα στιγμή. Σπάνια δηλώνει επιθετική συμπεριφορά, εκτός και αν αυτή δικαιολογείται.

Ο Finkie είναι ένας σκύλος με ανεξάρτητη σκέψη και ισχυρή θέληση, ο οποίος αργεί πολύ να ωριμάσει και για αυτό τον λόγο η εκπαίδευση του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον ιδιοκτήτη του. Έχει ανάγκη από έναν συνεπή, αυστηρό και σταθερό ηγέτη. Διαπρέπει στις δραστηριότητες και σπορ σκύλων όπως είναι η υπακοή, η ευκινησία και οι δοκιμές κυνηγιού.

Ύψος αρσενικών: 44cm έως 50cm
Ύψος θηλυκών: 39cm έως 45cm
Βάρος αρσενικών: 12kg έως 16kg
Βάρος θηλυκών: 10kg έως 13kg
Διάρκεια ζωής: 12 έως 15χρόνια

• Χαρακτήρας –Συμπεριφορά
Το Φιλανδικό Σπιτς είναι ένας ευγενικός και φιλικός σκύλος. Χάρη όμως στην άγρυπνη φύση του, γίνεται ένας άριστος φύλακας, πάντα σε ετοιμότητα να προστατεύσει την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Είναι επιφυλακτικός με όσους δεν γνωρίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ντροπαλός ή επιθετικός.

Αγαπά πολύ τα παιδιά και συμβαδίζει πολύ καλά με τα άλλα ζώα, κυρίως εάν έχει μεγαλώσει με αυτά στο ίδιο σπίτι. Ωστόσο, είναι ένας σκύλος με ανεξάρτητη σκέψη, ο οποίος συχνά γίνεται επίμονος και πεισματάρης. Αργεί πολύ να ωριμάσει σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλές σκύλων και για αυτούς τους λόγους η εκπαίδευση του αποτελεί πρόκληση.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

• Υγεία:
Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Finnish Spitz θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Επιληψία: Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

• Εκπαίδευση και Φροντίδα
Το Φιλανδικό Σπιτς διαθέτει υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων δεν συνιστάται για ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα ή για οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν αρκετό χρόνο και διάθεση να προσφέρουν σε αυτόν τον σκύλο την ποσότητα άσκησης που χρειάζεται.
Προσαρμόζεται καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ προτιμά να ζει στο εσωτερικό του σπιτιού μαζί με τους ανθρώπους του. Ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο είναι ο καθημερινός περίπατος για μισή ώρα περίπου και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους για να εκτονώνει την ενέργεια του. Κατά την διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί, ώστε να μην χαθεί κυνηγώντας αυτό που θα του τραβήξει την προσοχή.

Το Φιλανδικό Σπιτς είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια, σταθερότητα και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.
Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.
Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

• Διατροφή:
Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

• Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:
Το Φιλανδικό Σπιτς διαθέτει ένα διπλής στρώσης τρίχωμα. Το κάτω μέρος του τριχώματος είναι κοντό, πυκνό και μαλακό, καλυμμένο από σκληρές τρίχες, των οποίων το μήκος δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Το τρίχωμα στο κεφάλι και στα πόδια είναι κοντό, ενώ το τρίχωμα στην ουρά και στο πίσω μέρος των οπίσθιων ποδιών είναι μακρύτερο και πυκνότερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Συγκεκριμένα, οι θηλυκοί σκύλοι έχουν μακρύτερο τρίχωμα κυρίως στους ώμους.

Το χρώμα του τριχώματος φέρει τις αποχρώσεις του χρυσοκόκκινου, οι οποίες κυμαίνονται από ανοιχτό μελί σε βαθύ καστανό. Χάρη στον έντονο χρωματισμό του κάτω μέρους του τριχώματος, ο σκύλος φαίνεται σαν ‘λάμπει’ όταν είναι στον ήλιο.

Ο καλλωπισμός του δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Με το εβδομαδιαίο χτένισμα του τριχώματος, ο σκύλος παραμένει καθαρός και αποφεύγονται οι κόμποι. Δεδομένου ότι η γούνα του δεν είναι λιπαρή, δεν έχει άσχημη οσμή. Συνηθίζει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας κατά την διάρκεια της άνοιξης και για αυτό εκείνη την περίοδο έχει ανάγκη από πιο τακτικό χτένισμα.
Βουρτσίστε τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.
Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνιστάται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.