Yorkipoo – Γιορκιπου

Yorkipoo – Γιορκιπου

Το Γιορκιπου είναι μία φυλή σκύλων που είναι ανάμειξη του Yorkshire Terrier με Toy ή Miniature Poodle. Είναι ένα γλυκό και τρυφερό είδος σκύλου και τα πάει πολύ καλά με μικρά παιδιά αλλά και είναι ιδανικό για μικρά διαμερίσματα. Είναι ένα πολύ δραστήριο σκυλάκι και η ενέργεια του θα σε αφήσει άφωνο μιας και του αρέσει να παίζει όλη μέρα.

 

Γενικά χαρακτηριστικά:

Ύψος: Έως 48 εκατοστά

Κιλά: 1-7 κιλά

Διάρκεια Ζωής: 10-15 χρόνια

 

 

Το Γιορκιπου είναι από τις ράτσες σκύλων που είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέσα στην ενεργητικότητα και τη χαρά. Είναι το κατάλληλο είδος συντροφιάς ενώ δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιθετικό. Αν ψάχνεις και εσύ ένα ενεργητικό, φιλικό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι, τότε αυτή η ράτσα είναι η ιδανική για σένα.

Αν υιοθετήσεις ένα τέτοιο πλάσμα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα είναι συνέχεια στην αγκαλιά σου για να σε γεμίζει φιλιά και χάδια. Επίσης, είναι μία πανέξυπνη ράτσα και πολλοί ιδιοκτήτες, βάζουν τα Γιορκιπου τους να διαγωνιστούν σε διάφορους αγώνες.

Το Γιορκιπου είναι και ιδανικό για τους ηλικιωμένους μιας είναι ένα μικρόσωμο πλάσμα με πολύ χαρά και αγάπη που θα κρατήσει άπειρη συντροφιά στους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια, δεν γνωρίζουν το μέγεθος τους και κυρίως τα μικρόσωμα θεωρούν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν όλα τα μεγέθη σκυλιών ακόμα και αν τα περνάνε 50 κιλά. Γι’ αυτό αν έχεις ένα Γιορκιπου που γαυγίζει σε ότι σκύλο βλέπει, καλύτερα να το εκπαιδεύσεις κατάλληλα ή να το πηγαίνεις σε μέρη με μικρότερες ράτσες σκυλιών.

Η εκπαίδευση του σκύλου Γιορκιπου είναι συναρπαστική και εύκολη μιας και είναι πολύ έξυπνο και δραστήριο και του αρέσει να μαθαίνει καινούρια πράγματα.

Το χαρακτηριστικό γάβγισμα του Γιορκιπου το κάνει να είναι ένας πολύ καλός ‘’φύλακας’’ στα μικρά διαμερίσματα. Όποιος και αν περάσει ή προσπαθήσει να περάσει από το κατώφλι της πόρτας σου, θα το καταλάβεις πολύ γρήγορα μιας και ο αγαπημένος σου μικρός φύλακας θα σε έχει προειδοποιήσει.

 

  • Μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

 

  1. Τα Γιορκιπου είναι ένα πολύ ενεργητικό είδος σκυλιού που με λίγη άσκηση ή μία μεγάλη βόλτα θα παραμένουν δραστήρια και υγιή.
  2. Αν έχεις αλλεργίες είναι το κατάλληλο είδος σκύλου για σένα.
  3. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να έχει απαλό τρίχωμα χωρίς κόμπους.
  4. Αν θέλεις να βρεις ένα υγιές Γιορκιπου χωρίς ασθένειες , μην αγοράσεις από κάποιο pet-shop αλλά από έναν ειδικό και νόμιμο εκτροφέα που ειδικεύεται στη ράτσα.

 

  • Προσωπικότητα:

Όπως προαναφέραμε το Γιορκιπου έχει μία φιλική, χαρούμενη και δραστήρια προσωπικότητα και είναι η καλύτερη ράτσα για οικογένεια με παιδιά αλλά και για ηλικιωμένους.

Μαθαίνει εύκολα και γίνεται ο καλύτερος προστάτης για εσάς αλλά και για το σπίτι σας.

Όπως και όλα τα σκυλάκια, έτσι και αυτή η ράτσα χρειάζεται να συναναστραφεί και με άλλους σκύλους για να έχει επικοινωνία και έναν υγιή τρόπο ζωής και συμπεριφοράς προς τους υπόλοιπους τετράποδους φίλους του.

 

Όσον αφορά την υγεία του είναι ένα αρκετά υγιές είδος και δεν εμφανίζει πολλά προβλήματα αλλά αυτό εξαρτάται και από τη φροντίδα του. Η διατροφή του θα πρέπει να είναι πλούσια σε κρέας, λαχανικά αλλά και φυτικές ίνες και ο ιδιοκτήτης να φροντίζει να του κάνει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ένα check-up για να παρατηρεί την υγεία του.

Βεβαίως ένας κτηνίατρος θα σας δώσει περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τη διατροφή και τη φροντίδα ενός Γιορκιπου.

 

  • Τρίχωμα και φροντίδα:

Το τρίχωμα ενός Γιορκιπου θα πρέπει να είναι απαλό και μαλακό και να μπορεί να χτενίζεται εύκολα.

Η τρίχα τους είναι η κατάλληλη για κάποιον που έχει αλλεργίες μιας και δεν μαδάει πολύ και δεν φριζάρει όπως άλλες ράτσες.

Τα χρώματα που μπορεί να έχει το τρίχωμα τους είναι μαύρο, σοκολατί, λευκό, κρεμ, γκρι, κόκκινο, καστανό αλλά και καστανόξανθο. Πολλά από αυτά μπορεί να έχουν και πολλά χρώματα πάνω τους.

Φρόντισε να χτενίζεις σχεδόν καθημερινά το τρίχωμα του και να κρατάς τις τρίχες του μακριά από τα μάτια του για να μπορεί να βλέπει. Μπάνιο χρειάζεται όταν το έχει απολύτως ανάγκη και όχι πολύ συχνά.

Επίσης, φρόντισε να καθαρίζεις τα δόντια και τα αφτιά του, μία φορά τη βδομάδα τουλάχιστον και να κόβεις τα νύχια στου προσεκτικά μία φορά τον μήνα. Αν δεν μπορείς ή δεν ξέρεις τον τρόπο, επισκέψου τον κτηνίατρο σου.

 

  • Κυρίως είναι κατάλληλο για οικογένειες αλλά πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας πως να είναι ευγενικά με τα ζώα και να τους φέρονται σαν φίλους τους και όχι σαν παιχνίδια. Ο σεβασμός και η αγάπη μας προς όλα τα ζώα, δείχνει το ποιοι πραγματικά είμαστε.