Γιατί ο σκύλος τρέμει;

Γιατί ο σκύλος τρέμει;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν κάποια στιγμή της κοινής συμβίωσής τους αναρωτηθεί ¨γιατί ο σκύλος τρέμει;¨. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ¨τρέμει¨;

Δεν αναφερόμαστε στην κίνηση που κάνει ο σκύλος με όλο του το σώμα για να τινάξει το νερό μετά το μπάνιο του. Ούτε όταν κουνάει το κεφάλι του για να ανακουφιστεί από κνησμό.

Το θέμα μας είναι το τρέμουλο σε όλο το σώμα του σκύλου. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να οφείλεται σε συμπεριφορικό πρόβλημα ή σε ιατρικό λόγο.

Ας δούμε λοιπόν γιατί ο σκύλος τρέμει, ποιες ράτσες έχουν προδιάθεση και πότε αυτό μπορεί να συνιστά πρόβλημα.

Γιατί ο σκύλος τρέμει; 

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: είτε υπάρχει κάποιο σωματικό ή ιατρικό πρόβλημα και το τρέμουλο αποτελεί κλινικό σύμπτωμα, είτε αποτελεί συμπεριφορικό δείγμα σε κάτι που απασχολεί τον σκύλο συναισθηματικά.

Φυσικοί λόγοι που κάνουν τον σκύλο να τρέμει

Υπάρχουν φυσικοί λόγοι για να τρέμει ο σκύλος. Τέτοιος λόγος μπορεί να είναι η θερμοκρασία και συγκεκριμένα το κρύο. Είναι η αντίδρασή του και ο τρόπος να ρυθμίσει την θερμοκρασία στο σώμα του.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αντίδρασή του στον πόνο. Σε οποιαδήποτε λοίμωξη ή τραυματισμό, ο σκύλος μπορεί να μην εκδηλωθεί με την φωνή του αλλά με το τρέμουλο.

Νευρολογικοί λόγοι που κάνουν τον σκύλο να τρέμει

Ο σκύλος μας μπορεί να τρέμει εξαιτίας νευρολογικών παθήσεων. Για παράδειγμα, σκύλοι που πάσχουν από κρίσεις επιληψίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν παθήσεις όπως το σύνδρομο shaker ή η υπομυελίνωση, αλλά και η εγκεφαλική υποπλασία που ευθύνονται για το τρέμουλο.

Στην πρώτη περίπτωση, το σύνδρομο shaker, ή σύνδρομο γενικευμένου τρόμου, αφορά συνήθως σκύλους με λευκή γούνα. Σχετίζεται με φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εμφανίζεται σε μικρής έως μέσης ηλικίας σκύλους.

Στην περίπτωση της υπομυελίνωσης, ο σκύλος τρέμει από κουτάβι κιόλας. Πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των 2 εβδομάδων και ο σκύλος δυσκολεύεται στην ισορροπία και το περπάτημα, εκτός από το τρέμουλο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων. Οι ράτσες που εμφανίζεται συχνότερα η πάθηση είναι: Chow Chows, Weimaraners, Bernese Mountain Dogs, Dalmatians, αρσενικά Ουαλικά Springer Spaniels, αρσενικά Samoyeds, Golden Retrievers και lurchers.

Τέλος, στην εγκεφαλική υποπλασία η ατελής ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας, η οποία ρυθμίζει την μυϊκή κίνηση, είναι η αιτία του τρέμουλου. Εδώ μπορεί να δούμε τον σκύλο να μην μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του, να περπατάει και να πέφτει και να τρέμουν τα άκρα του. Ράτσες που είναι επιρρεπείς είναι: Airedale Terriers , Boston Terriers, Chow Chows,Bull Terriers.

Φαρμακευτικοί λόγοι που κάνουν τον σκύλο να τρέμει

Κάποια φάρμακα ή τοξικές ουσίες μπορεί να κάνουν τον σκύλο να τρέμει. Τέτοια είναι η μαριχουάνα, κάποια αντιπαρασιτικά φάρμακα για ψύλλους και κρότωνες στα οποία κάποια σκυλιά έχουν ευαισθησία, ψυχοτρόπα φάρμακα και αναισθητικά που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις.

Παθήσεις που κάνουν τον σκύλο να τρέμει

Υπάρχουν και παθήσεις που προκαλούν τρέμουλο στον σκύλο μας. Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες: νόσος του Addison (μια ενδοκρινής διαταραχή που προκαλεί εμετό, τρέμουλο και λήθαργο), υποκαλιαιμία (χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου), υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου), μόρβα ή νόσος του Καρέ.

 

Συμπεριφορικοί λόγοι που κάνουν τον σκύλο να τρέμει

Ένας σκύλος μπορεί να τρέμει όχι επειδή είναι άρρωστος αλλά επειδή έχει αναπτύξει κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά του. Μπορεί να είναι για κάποιο λόγο ανήσυχος ή φοβισμένος ή να νοιώθει πως απειλείται. Όταν αισθάνεται άγχος ή κίνδυνο του προκαλείται ψυχολογική ανισορροπία, η οποία εκφράζεται με το τρέμουλο.

Σε κάθε απειλή η αμυγδαλή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα, στέλνει σήματα μέσω του εγκεφάλου στο σώμα. Εκκρίνεται κορτιζόλη και αδρεναλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός και να εμφανίζεται και το τρέμουλο.

Τέλος, ο σκύλος τρέμει και στα θετικά ψυχικά ερεθίσματα, για παράδειγμα σε κάποιο ερέθισμα που θα τον διεγείρει και θα νοιώσει ενθουσιασμό.

Χρειάζεται ιατρική παρέμβαση;

Αρχικά πρέπει εσείς να ελέγξετε αν μπορείτε να βρείτε τον λόγο για το τρέμουλο. Τσεκάρετε αν ο σκύλος έφαγε κάτι που δεν έπρεπε, αν πήρε κάποιο φάρμακο, αν τον ενόχλησε κάποιος εξωτερικός παράγοντας.

Παρακολουθήστε αν έχει και άλλα συμπτώματα, π.χ εμετό, διάρροια κ.α.

Αν το τρέμουλο συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει κάποιος δυνατός θόρυβος (βροντές, πυροτεχνήματα), το πιθανότερο είναι να είναι συμπεριφορικό το αίτιο.

Για παν ενδεχόμενο, μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε τυχόν ιατρικό πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα είναι συμπεριφορικό και επιμένει, ζητήστε την βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή.