Γιατί τα σκυλιά δαγκώνουν τα πόδια τους.Αίτια και  λύσεις

Όλοι οι σκύλοι γλείφουν και δαγκώνουν τα πόδια τους. Συχνά η αιτία για αυτή τη συμπεριφορά είναι η φαγούρα. Άλλες φορές η αιτία είναι διαφορετική και τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, καθώς οι περιπτώσεις ποικίλλουν.

Το γλείψιμο και το δάγκωμα των ποδιών είναι συνήθεις συμπεριφορές.  Όταν ο σκύλος μας κάνει κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως απαραίτητα πρέπει να απευθυνθούμε τον κτηνίατρο μας. Εάν όμως τα υμπτώματα γίνονται ολοένα εντονότερα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε αυτό θα πρέπει να αρχίσει να μας ανηυχεί.

Πιθανόν να είναι αλλεργία.

Μία από τις πιο υχνές απαντήσεις στο γιατί ο σκύλος μας δαγκώνει τα πόδια του είναι η αλλεργία. Εάν η αλλεργια συμπίπτει με την αλλαγή της εποχης, τότε αυτο σημαίνει ότι ίσως η συμπεριφορά αυτή επιρρεάζεται από καποιο περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο, όπως για παράδειγμα η γύρη και η μούχλα. Το δάγκωμα σε μεγαλύτερα χρονικα διαστήματα μπορεί να επέρχεται από αλλεργίες σε καποιο είδος τροφής. Φυσικά το να βρούμε πιο συστατικό είναι που φέρνει αλλεργία τον σκύλο μας  είναι πολύ χρονοβόρο, μπορούμε όμς; Δοκιμάυζοντας να δούμε ποιες τροφές είναι αυτές που τον ενοχλοούν και να τις απορρίπτουμε.

Λόγω ασθενιών και παθήσεων.

Κάποιες άλλες συχνες απαντήσεις στο ερώτημα ‘γιατι οι σκύλοι δαγκωνουν και γλυφουν τα ποδια τους;’ Είναι διάφορες δερματολογικές αθένειες, καθώς και κάποιο χτύπημα ή πονος, όπως καποιο είδος αρθρίτιδας ή δυσπασίας του ισχίου.  Ακόμη και αυτοάνοσα νοσήματα, κύστες, όγκοι και καρκίνος μπορούν να οδηγήσουν τον σκύλο μας στο δάγκωμα των ποδιών. Κάποιοι  σκύλοι ειναι πιθανο να μασουλάνε τα άκρα τους λόγω δερματικών μολύνσεων που προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές. Κυρίως υπερβολική κορτιζόλη ή υπερβολικά λιγη ορμόνη του θυροειδή.

Κάτι που μοιάζει τόσο αβλαβές όο το ξηρό δέρμα λόγω του χειμερινού καιρου, του ξηρού κλίματος, ή μιας ελλειψης λιπαρών οξέων στη διατροφή του σκύλου είναι δυνατο να προκαλέσει εκτενές δάγκωμα τα πόδια.Ίσως να φταιει ενα ραγισμένο νύχι ή ακόμα κι ένας κάλος, ίσως ένα αγκάθι ή και ένα πετραδάκι ή καποιο άλλο ξένο σώμα να εχει σφινώσει ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιου. Ψύλλοι, τιμπουρια και άλλα παράιτα ερεθίζουν το δέρμα και το ίδιο μπορουν να κάνουν μερικά σαπούνι, το αλάτι που χρηιμοποιείται  στους χιονισμένους δρόμους και χημικές ουσίες που τυχόν χρησιμοποιούνται στο γκαζόν.

Υπάρχει καλός  λόγος πίσω απ’ αυτό;

Μερικές φορες η απάντηη το γιατί τα σκυλιά μας δαγκώνουν τα πόδια τους μπορεί να ειναι ευεργετική.  Όταν οι σκύλοι γλείφουν επίμονα τις πληγές τους, είτε τα πόδια είτε οπουδήποτε αλλού, αντιβακτηριδιακά ένζημα το σάλιο τους βοηθάνε την πρόληψη μολύνσεων. Το σάλιο επίσης βοηθάει με τον καθαρισμό γρατζουνιών ή κοψημάτων και το γλέιψιμο προωθεί το κλείσιμο των πληγών και ενεργοποιεί κύτταρα που κλείνουν την πληγη.

Δάγκωμα ή γλείψιμο;

Όταν ο σκύλος μας γλειφει και δεν δαγκώνει τα πόδια του, συνήθως ειναι καποιο θεμα συμπεριφοράς. Μπορει, δηλαδη, να είναι δείγμα άγχους, κατάθλιψης, στρες, πλήξης,  ή και κυνικής  ψυχαναγκαστικής διαταραχής, η οποία αγγιζει έως και το 3 % των σκύλων.

Αυτή η επαναληπτική στοματική κίνηση, μπορεί να είναι μια μεθοδος ανακούφισης  του στρες  όπως το δάγκωμα των νυχιων στους ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να είναι μία προσπάθεια να τραβίξουν την προσοχή. ‘Ενας σκυλος μπορεί να γλείφει ή να πειράζει τα πόδια του επειδή αυτή η συμπεριφορά αποσπά αντιδραση από τον ιδιοκτήτη. Η αντίδραση του ιδιοκτήτη στο γλείψιμο μπορεί να ενισχύσει τη συμπεριφορά.

Αν  ο κτηνίατρος σας αποκλείει προβλήματα υγείας σαν την αιτία του γλειψίματος συμβουλευτειτε ένα συμπεριφοριολόγο ζώων.

Επιπλέον όλο αυτό το δάγκωμα της πατούσας μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσοτερα προβλήματα.

Όποια και αν είναι η απάντη στο ερώτημα γιατί οι σκύλοι δαγκώνουν τα πόδια τους, το δάγκωμα και το γλειψιμο των ποδιων μπορουν απο μόνα τους να προκαλέσουν πρόβλημα.

Το δάγκωμα μπορεί να παρεμπωδίσει τις φυςιολογικές άμυνες του δερματος. Η υγραία από το σάλιο μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακη ή βακτηριακή μόλυνση, διαίτερα για σκύλους με χοντρή γουνα που συγκρατει την υγρασία.Επανειλλημένη τριβή από μια σκληρή γλώσσα μπορεί να αφαιρέσει το τρίχωμα και να προκαλέσεει δερματίτιδα.

Αυτό που αρχικά προσέφερε  προσωρινή ανακούφιση στον σκύλο μπορεί τελικά να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να χρειαστεί άμεση παρέμβαση:ανισταμινικα, τοπικες κρεμες, αντιμετώπιση λιμώξεων με φάρμακα.

Κόψτε το δάγκωμα των ποδιών πριν καν ξεκινήσει:

1.Να ταίζετε τον σκύλο μια ποιοτική και ολοκληρωμένη τροφή.

2.Σιγουρευτειτε οτι ο σκυλος εχει επαρκή σωματική και νοητική ασκηση, επαφή με άλλους ανθρωπους και σκύλους.

  1. Να περιποιειστε συχνα τον σκυλο σας, συμπεριλαμβανομενου μπανιου και χτενισματος. Να επισκεφτεστε συχνα τον κτηνιατρο.

4.Να χρησιμοποιειτε προληπτικη αγωγη για ψυλλους και τσιμπουρια.

  1. Να εξεταζετε περιοδικα τα ποδια του σκυλου.